Menu

Cart

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő teszt

Ma már erős elvárás vásárlói oldalról, hogy a hifi eszközök lehetőleg minél több szolgáltatást tartalmazzanak, méghozzá viszonylag alacsony ár mellett. Ennek megfelelően sok olyan terméket találhatunk, amik kimagasló szolgáltatásokat kínálnak és áruk is megfelelő - hangminőségük azonban gyakran nem üti meg azt a szintet, ami elvárható lenne. A Marantz NR1200 azonban nem tartozik ebbe a kategóriába: árát meghazudtoló mennyiségű szolgáltatást nyújt, kategóriájában remeknek mondható hangminőség mellett.

 

 

Bevezető

 

Az NR1200 a Marantz Slim Line szériáját képviseli. Kicsomagolását követően a klasszikusnak is mondható Marantz elrendezést látjuk az előlapon: a hangerő és forrásválasztó potméterek bal illetve jobb oldalon, míg a funkciógombok középen, a méretes kijelző alatt helyezkednek el.

 

 

 

 

Megfordítva és a hátlapot szemlélve derül ki, mi mindent tud az NR1200: az RCA-k mellett kapunk Ethernet, optikai és koaxiális bemeneteket hangjelek fogadására. Emellett 5 HDMI bemenetet használhatunk videojel továbbítására, valamint WiFi és DAB antenna csatlakozót is találunk.

 

 

 

 

Hangsugárzó kimenetből összesen 4 pár áll rendelkezésünkre, egy sor lehetőséget kínálva: beköthetünk csak A vagy csak B jelű hangsugárzót vagy alkalmazhatunk kettős kábelezést is; előbbi esetben a csavar, hogy az A és B hangsugárzókat többzónás elrendezésben is használhatjuk. Így gyakorlatilag egy olyan minőségi zeneközpontot hozhatunk létre, ami egyidőben több helyiségben képes megszólaltatni eltérő forrásokat, zenéket.

 

 

 

 

A kényelmes használatról a beépített DAC és jelfeldolgozó egység gondoskodik: gyakorlatilag bármilyen forrással elboldogul, legyen az online stream szolgáltatás, hálózati eszközről érkező adatfolyam, más eszköztől származó digitális jel, de éppen pendrive-ról is hallgathatjuk kedvenceinket az előlapi USB-A csatlakozó segítségével. Felbontás tekintetében nem lehet panaszunk: a beépített DAC amellett, hogy 24 bit/192 kHz-ig támogat PCM audio formátumokat, DSD kompatibilis is 2,8 illetve 5,6 MHz felbontásig. Az már csak hab a tortán, hogy Amazon, Apple és Google hangvezérlési protokollt is támogat az NR1200, így kényelmünk mondhatni határtalan.

 

 

 

 

Mindezeken túlmenően Bluetooth kapcsolódási lehetőséget is kapunk, így külön applikáció nélkül is streamelhetjük telefonon tárolt zenéinket, vagy akár TIDAL, Spotify, stb. forrásokból is közvetíthetünk natív telefonkapcsolattal.

 

Ha azonban a saját applikációt preferáljuk, az NR1200 szintén rendelkezésünkre áll: az erősítőre való közvetlen streamelés mellett a készülék HEOS kompatibilis, így a HEOS applikációval WiFi kapcsolaton keresztül is csatlakozhatunk. Ebben az esetben többhelyiséges multiroom rendszert is kialakíthatunk. HEOS multiroom rendszer esetében természetesen nem az erősítő hajtja meg hangsugárzóinkat, hanem további HEOS kompatibilis, aktív, vezeték nélküli hangsugárzókat helyezhetünk el további helyiségekben.

 

 

 

 

De vajon milyen hangminőséget várhatunk ennyi szolgáltatás mellett a cikk írásakor alig több, mint kétszázezer forintba kerülő NR1200-tól?

 

Meghallgatás

 

Tesztünket megelőzően alaposan bejárattuk a Marantz NR1200-at és kedvenc Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkat kötöttük utána, hogy mindent kihozhassunk belőle. Természetesen minőségi kábelezést és viszonylag tiszta áramforrást is biztosítottunk. Nagyfelbontású digitális forrásanyagokat használtunk a meghallgatáshoz, valamint TIDAL streaming szolgáltatást, hogy az esetleges különbségeket meghalljuk. Zenék tekintetében változatosságra törekedtünk, jazz, rock, klasszikus, akusztikus és elektronikus zenéink is felkerültek lejátszási listánkra.

 

A járatást követően, bemelegített állapotban indítottuk el - meglévő, nem streamelt - zenéinket.

 

 

 

 

Az NR1200 megszólalása kifejezetten kellemes, sokáig hallgatható, világos karakterű. Bár nem húz mélybe, mégis bőven megfelelő mennyiségű basszust kaptunk és sztereótér tekintetében sem volt panaszunk. Jazz zenéink esetében sajnos a jelenlétérzetben hiányt véltünk felfedezni, illetve a természetesség is szenvedett némi csorbát, így e műfajjal inkább nem erőltettük az NR1200 további hallgatását. Nem úgy az egyszerűbb, elektronikus zenékkel: az NR1200 valósággal szárnyra kapott és kiadott magából mindent ezekkel a stílusokkal, a hangok pregnánsan, pontosan szólaltak meg, a tisztaság is osztályon felüli volt. A basszusok kellően megfogottak, nem folytak szét, valóban remek élményben volt részünk. Rockzene tekintetében eklektikus érzésünk volt: a megszólalás, tisztaság, dinamika remek, de a természetesség még mindig némi hiányt mutatott. Nagyzenekari darabokkal körülbelül ugyanez volt az érzésünk, viszont felbontás és részletező képesség tekintetében nem kellett szégyenkeznie az NR1200-nak. A dinamikatartomány is kifejezetten széles volt, néha szinte ijesztő hangerőváltozásokat produkált az eszköz egyazon felvételen belül. A térmélység viszont sajnos nem jelent meg, így zenéinkből valamivel kevesebb dimenziót kaptunk (bár ebben a kategóriában ez a többi márka termékeire sem jellemző).

 

 

 

 

TIDAL stream szolgáltatásra váltottunk, itt már bizony némi fedettség is megjelent a magas és különösen a közép-magas tartományban. Ennek oka lehet, hogy az NR1200 nem támogatja natívan az MQA formátumot, így legfeljebb 16 bit/44,1 kHz felbontásig nyújtózkodhattunk. Ugyanakkor tapasztalatunk szerint sok esetben azonos formátum és felbontás esetében is gyengébben teljesítenek a streaming szolgáltatások, de ez már inkább afféle elitista kötözködés részünkről, a saját kategóriájában még mindig remek hangot produkált az NR1200.

 

 

 

 

Filmek tekintetében sem csalódtunk: HDMI kábel csatlakoztatása után azt találtuk, hogy gyakorlatilag bármivel elboldogult az NR1200, és bőven az elvárható szinten szólaltatta meg filmjeinket. Tiszta, dinamikus és élénk előadást kaptunk, még gyengébb minőség esetén is jól kompenzált hangsávval - azaz nem dominált a rosszabb minőségű digitális forrásanyagokra jellemző szúrós, fedett, élettelen hang, sokkal inkább éreztük azt, hogy az NR1200 barátságosan igyekszik kiegyenlíteni a hibákat és élhető hangot produkált még az ilyen, gyenge minőségű hanganyagokkal is. Természetesen ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy összekevernénk egy nagyfelbontású forrásanyag hangjával, ugyanakkor valóban kellemesen szólaltak meg ezek a hangsávok is.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Marantz NR1200 gyakorlatilag bármivel boldogul, ami mostanság elvárás lehet egy all in one eszközzel szemben, mindemellett kategóriájában remek hangot produkál. A beépített DAC megszólalása is példás és szerencsés a DSD formátum támogatása is. Árát is figyelembe véve kifejezetten jó vételnek nevezhetjük, hiszen tulajdonképpen minden szolgáltatást tartalmaz, amire szükség lehet, valamint azonos kategóriájú komponensekből álló rendszer esetében megkockáztatjuk, hogy egy dimenzióval többet nyújt hangzás tekintetében, mint versenytársai. Emiatt Ajánlott Vétel elismerésben részesítjük!

 

Műszaki adatok
Teljesítmény: 2x75 W/8 Ohm
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-100 kHz
THD: 0,01 %
Jel/zaj viszony: 74 dB (MM6MC), 98 dB (magas jelszint)
Bemenetek: 3 pár RCA, 5 HDMI, 2 optikai, koaxiális, MM phono, rádióantenna, Ethernet, WiFi, Bluetooth
Kimenetek: RCA pre-out, kettős hangsugárzó csatlakozó, A/B hangsugárzópár kiosztási lehetőséggel
Támogatott audio formátumok: 192 kHz/24 bit FLAC, WAV, ALAC és DSD 2,8/5,6 MHz, valamint MP3 és WMA
Streaming szolgáltatások: Spotify, TIDAL, Deezer, Amazon Music, stb.
Multiroom szabvány: HEOS
Smart tv vezérlés: HDMI CEC
Hangvezérlés: Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri
Beépített DAC: AKM AK4458
Teljesítmény-felvétel: 210 watt
Készenléti teljesítmény-felvétel: 0,2 watt
Méretek: 440 x 378 x 105 mm
Tömeg: 7,9 kg
Ár: 229 990 Ft
 

 

 

 

 

Mérleg

 

+ Megszólalás - tiszta, dinamikus, zenei hang

 

+ Szolgáltatások - streaming funkciók, video kompatibilitás, hálózati lejátszás, hangvezérlés, multiroom, Smart tv vezérlés, HEOS...

 

+ Kiváló beépített DAC DSD támogatással

 

+ Rengeteg bemenet és bőséges választék a támogatott forrásanyagok tekintetében is

 

+ Hatalmas frekvencia-tartomány

 

+ Integrált MM phono bemenet

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció