Menu

Cart

Ultrasone Panther mobil DAC teszt

Az Ultrasone termékeit eddig is nagy megelégedéssel teszteltük, ugyanakkor a gyártó inkább kiváló minőségű és általában igen kedvező ár/érték arányú fejhallgatóiról ismert. Most azonban új, logikus piaci szegmens felé is nyitott az Ultrasone és megjelentette Panther nevű, alapvetően mobil felhasználásra szánt DAC egységét, a Panthert.

 

 

Bevezető

 

Az Ultrasone Panther DAC egyszerű, mégis elegáns csomagolásban érkezik. A DAC-on túlmenően kapunk még egy szett micro-USB átalakító kábelt, amivel akár iOS vagy USB-C csatlakozós eszközeinket is használhatjuk a DAC-kal, valamint egy 3,5 mm-es csatlakozóval szerelt Jack-Jack jumper kábelt, és természetesen egy micro USB kábelt is. Ezek mindegyike kb. 10 cm hosszúságú és értelemszerűen a kommersz kategóriát képviselik, ugyanakkor napi használat szempontjából praktikusak és legyünk őszinték - mobiltelefonos zenehallgatás esetében nem biztos, hogy az összekötőkábelek lesznek meghatározók hangminőség szempontjából.

 

 

 

 

A DAC egység alumínium házat kapott, mérete körülbelül akkora, mint egy notebook merevlemez. A kialakítás igényes és letisztult, kifejezetten egyszerű, ami jelen esetben nagy előny. Az előlapon találjuk a hangerőállító potmétert, ami egyben a ki- és bekapcsoló gomb is. Az előlapon ezen kívül két fej-fülhallgató kimenetet találunk, egy aszimmetrikus 3,5 mm-es és egy 2,5 mm-es szimmetrikus Jack aljzat fogadja fülesünket 16-300 Ohm impedancia tartományban, melyet automatikusan állít a DAC az éppen használt fülhallgatóhoz. Ennek köszönhetően fej- és fülhallgatók széles körével kompatibilis a Panther és várhatóan nagyobb fejhallgatókat is gond nélkül meghajt.

 

 

 

 

A készülékházat megfordítva egy micro USB (OTG) aljzatot találunk, amivel az USB OTG szabványt ismerő mobileszközeinkhez gond nélkül csatlakoztathatjuk a Panthert, további beállítások szükségessége nélkül. Emellett kapott helyet egy line-in bemenet, azaz, ha valamilyen oknál fogva mégsem kompatibilis valamely forráseszközünk, akkor azt - akár a mellékelt Jack-Jack jumper kábel segítségével - szintén csatlakoztathatjuk a Pantherhez, így gyakorlatilag bármilyen forrással használhatóvá válik a Panther. Ezutóbbi megoldás természetesen minőségromláshoz vezethet, de amennyiben nem audiofil célú a felhasználás, úgy minden bizonnyal elhanyagolható kompromisszumot kell csak kötnünk. Ezeken túl egy gain kapcsolót találunk a hátlapon - amivel a line in bemenetre érkező, esetlegesen túl alacsony szintű jelen emelhetünk, hogy ne veszítsünk a zene eredeti dinamikájából. Végül egy további micro USB aljzatot látunk "Charging" felirattal, amivel a Panther töltését tehetjük meg.

 

 

 

 

Ezzel el is értünk a Panther izgalmasabb részéhez a belső tartalomhoz. Alanyunk ugyanis beépített, 3000 mAh-ás akkumulátorral rendelkezik, amivel minimum 3-4 óra használatot és kb. 15 óra készenlétet ígér a gyártó. A bépített AKM 4490 DAC chip remek megszólalást ígér: 384 kHz/32 bit PCM formátumú felbontást kínál, ráadásul az ennél alacsonyabb felbontású forrásanyagokat fel is konvertálja, amennyiben USB kapcsolaton keresztül érkezik a feldolgozandó jel. Az eszköz DSD kompatibilis is, egészen DSD256 felbontásig kezeli a formátumot. Mindennek tudatában nagy várakozással néztünk a meghallgatás elé, amit Sennheiser HD 600, Beyerdynamic DT-150 fejhallgatóinkkal és Etymotic ER4 fülhallgatóval is elvégeztünk.

 

 

 

 

Meghallgatás, használat

 

A Panther meghallgatásakor elsősorban az eszköz hangminőségére voltunk kíváncsiak, így kissé talán unortodox környezetbe kötöttük be: forrásunk egy laptop volt foobar2000 lejátszóval, USB-n keresztül csatlakoztatva, míg a már említett fejhallgatók kerültek a Panther 3,5 mm-es aljzatába. A meghallgatás előtt feltöltöttük a Panther akkumulátorát, illetve fejhallgatóinkkal együtt járattuk néhány órán keresztül az IsoTek bejárató lemezével.

 

Így felkészülve ültünk le meghallgatni kedvenc zenéinket nagy felbontású PCM forrásanyagokat használva.

 

Már az első pillanatokban nyilvánvalóvá vált, hogy a Panther messze komolyabb teljesítményre képes, mint amire egy átlag mobil-környezetben szükséges lehet - igaz ára indokolja is a teljesítményt, de így is meglepő minőséget hallhattunk. Különösen széles terek jelentek meg nyitott fejhallgatóval, kifejezetten dinamikus és tiszta előadás mellett. A közép és közép-magas tartományban éreztünk némi nazális fojtottságot, de ezzel tényleg csak a kákán kerestünk csomót, nem igazán tudtunk belekötni a Panther előadásába. A basszusok kellően megfogottak, kereken, hangsúlyosan szólaltak meg, a magastartomány pedig kifejezetten élénk, tiszta, mégsem volt zavaró vagy túlzó.

 

 

 

 

Zárt fejhallgató esetében is bőven megfelelő méretű tereket kaptunk, az említett tulajdonságok viszont - szerencsénkre - megmaradtak, itt sem lehetett kifogásunk hang tekintetében. A megszólaláson érezhető volt az odafigyelés, és hogy a gyártó ténylegesen nagy hangsúlyt fektetett a remek hangzásra a tervezés során.

 

Ezután a többi lehetőséget is kipróbáltuk: csatlakoztattuk laptopunkat, majd telefonunkat is a line-in bemeneten, ami érzékelhető minőségromlást okozott. Különösen a dinamika és a tisztaság látta kárát a bemenetváltásnak. Így még egyszer emlékeztett a Panther, hogy igazán komoly előadásra a saját áramköreivel képes. Ez természetes, bizony csalódottak lettünk volna, ha más konklúziót kell levonnunk a cserét követően.

 

Ezután kipróbáltuk TIDAL-ről streamelt CD minőségű hanganyagokkal, mobiltelefon USB csatlakozójára kötve. Az eredmény magáért beszélt: gyakorlatilag ugyanazt kaptuk, mint a saját meghajtón, laptopon tárolt és lejátszott nagyfelbontású fájlok esetében, azaz a Panther felbontást felfelé konvertáló funkciója is remekül tette a dolgát.

 

 

 

 

Összegzés

 

Az Ultrasone Panther minősége, megszólalása és ára okán egyértelműen a magasabb, audiofil igényeket támasztó célközönséget célozza meg, fókuszban tartva egyúttal a mobilos használhatóságot is. Fontos, hogy megfelelő minőségű forrásanyagokkal használjuk, hiszen MP3 és hasonló formátumok esetében még a felkonvertálás ellenére sem tudja hozni azt a szintet, mint jobb minőségű forrásokkal - ahogy más DAC-ok sem. Ugyanakkor a Panther "megérdemli", hogy méltó környezetben kerüljön felhasználásra, mivel megszólalása alapján egyáltalán nem a belépő, vagy alacsonyabb kategóriás eszközöket idéz. Ennélfogva ár/érték arányban is hozza a gyártótól megszokott szintet és árához képest kiemelkedőt nyújt. Természetesen amennyiben megfelelő fej vagy fülhallgatót választunk hozzá, úgy mobiltelefonos zenehallgatásunk egészen új dimenzióba kerülhet általa - a Pantherrel és egy jó fülessel kombinálva telefonunk vélhetően minden eddiginél jobban fog szólni anélkül, hogy bármilyen szoftverrel vagy beállítással kellene bajlódnunk. Mindezek okán örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

 

Műszaki adatokKimeneti teljesítmény: > 350 mW (PO/32 Ohm), > 950 mW (BAL/32 Ohm)
Jel/zaj viszony: > 115 dB (USB OTG), > 101 dB (Line-In)
PCM felbontás: 32 kHz-384 kHz/32 bit
DSD kompatibilitás: 64, 128, 256
DAC chip: AKM 4490
Adaptív impedancia: 16-300 Ohm
Bemenetek: 3,5 mm-es Line-In Jack, micro USB (töltéshez), micro USB OTG
Kimenetek: 2,5 mm-es Jack (szimmetrikus), 3,5 mm-es Jack (aszimmetrikus)
Akkumulátor kapacitás: 3000 mAh
Készenléti idő: > 15 óra (USB OTG), > 20 óra (Line-In)
Lejátszási idő: kb. 3-4 óra
Mellékelt kábelek: AUX, Lightning, micro-USB, USB-A, USB-C
Méretek: 55,6 x 115,6 x 12 mm
Tömeg: 110 g
Ár: 147 990 Ft
   
   

 

Mérleg

 

+ Remek hang, kiváló felkonvertálás

 

+ Akár audiofil felhasználásra is ajánlott, megfelelő további komponensekkel

 

+ Igényes, kompakt, egyszerű kialakítás

 

+ Könnyű, mégis masszív ház

 

+ Szinte minden eszközzel használható az átalakító kábelek segítségével

 

+ Nem szükséges sem driver, sem saját szoftver vagy applikáció

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 4,5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció