Menu

Cart

Audio-Technica AT-LPW40WN vinyl lemezjátszó teszt

Az Audio-Technica fennállásának majd’ 60 éve alatt nagy nevet szerzett magának audiofil, különösen vinyl rajongó körökben. Nem véletlenül: a cég termékei között rendre felbukkantak olyan, akár korszakalkotónak is nevezhető megoldások, újítások, amik, ha nem is definiálták újra az iparágat, de mindenképpen komoly technológiai változást, előrelépést jelentettek - elég csak az SLC csiszolású tűkre gondolnunk sok egyéb más mellett. A vinyl reneszánszával azonban a kifejezetten magas igényeket kiszolgáló, és ehhez mérten árazott termékek gyártása és forgalmazása mellett a gyártó a belépőszintig terjeszkedett, ami pénzügyi eredményeiben is jól látható pozitív változást hozott. Mai tesztünkben egy ilyen, mindentudó, mégis baráti árazással kínált, beépített phono egységgel rendelkező lemezjátszót próbáltunk ki.

 

 

Bevezető

 

Ahogy már említettük, ebben a tesztben az Audio-Technica AT-LPW40WN modellel ismerkedünk meg. A kicsomagolás során már jól látszott, hogy nem lesz túl nehéz dolgunk az összeszereléssel és beállítással: a hangkar a sasszira szerelve érkezett, VTA és azimuth beállítási lehetőség nélkül. A cég saját, általunk is tesztelt, zöld színben pompázó AT-VM95E hangszedője pedig headshellbe illesztve érkezett, így ennek beállításával sem volt dolgunk; cserébe viszont meg kellett elégednünk a gyári beállításokkal, hacsak nem szeretnénk teljesen újra kalibrálni az egész hangszedő-headshell párost. A mellékelt tartozékok között egy adaptert is találunk, ami audiofil szemmel nézve nem számít túlzottan jó előjelnek, de reméltük a legjobbakat.

 

 

 

 

A sasszi remek kinézetű, ránézésre mintha valódi fából készült volna, ugyanakkor a test anyagáról nem derült ki semmi a gyártó hivatalos oldalán.

 

 

 

 

A készüléken bal oldalt található a bekapcsoló és fordulatszám választó potméter; az LPW40WN 33 és 45 fordulaton is képes lejátszani lemezeinket.

 

 

 

 

A készüléket megfordítva a szokásos sztereó RCA és földelés csatlakozókon túlmenően találtunk egy váltókapcsolót, mellyel a beépített phono előerősítőt kapcsolhatjuk ki-be, valamint egy főkapcsolót, amivel áramtalaníthatjuk a készüléket. A beépített phono sajnos nem true bypass kialakítású, így a jel mindenképpen áthalad rajta még akkor is, ha kikapcsoljuk és külön phono előerősítőt kötünk be - ennek hátulütőire később visszatérünk.

 

 

 

 

A csomagban könnyű alumíniumtányért, gumialátétet és szíjat is találtunk - a készülék ugyanis szíjhajtású - az átlátszó plexifedőn és az eddig említetteken túlmenően. Az összeszerelés viszont valóban egyszerű, a gyárilag javasolt, 2 grammos tűnyomás beállítása is gyorsan ment, az egész művelet nem tartott tovább 10 percnél. (Viszonyításképpen: egy magas kategóriás lemezjátszó összeszereléséhez és az ideálishoz legalább valamennyire konvergáló beállításához minimum 2-3 óra szükséges.)

 

A mellékelt, néhány száz forint értékű RCA kábel használatát inkább mellőztük.

 

 

 

Tesztkörnyezet, tesztzenék

 

Magas kategóriás analóg eszközök esetében kötelességünknek érezzük a tesztkörnyezet és a további felhasznált eszközök részletes bemutatását, ugyanakkor alacsony kategóriás eszközök esetében ezeknek nem biztos, hogy túlzottan nagy jelentősége van. Mostani alanyunk több szempontból is részletes tesztkörnyezet bemutatásért kiált; a teszt során tapasztaltak ily módon kerülhetnek értelmezésre.

 

 

 

 

Mivel az AT-LPW40WN beépített phono egységgel rendelkezik, így ennek áramellátása a motorral közös forrásból valósul meg, méghozzá a már említett adapter használatával. Ennélfogva, a motor hajtásához tökéletes egyszerű konnektor helyett inkább egy LessLoss Firewall tápszűrő után kötött audiofil elosztóhoz csatlakoztattuk az adaptert. Ennek pozitív hatása némiképp meg mutatkozott a hangban, még kikapcsolt beépített phono egység esetében is.

 

 

 

 

Továbbá a mellékelt RCA kábelt egy Nordost Heimdall 2-re cseréltük, ami bár önmagában a lemezjátszó kétszeresébe kerül, biztos, hogy nem fogja gátolni az LPW4WN teljes kibontakozását.

 

Az erősítést szeretett Naim Supernait 3 sztereó erősítőnkre, a megszólaltatást pedig kedvenc Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkra bíztuk minőségi táp- és hangsugárzó kábelek használata mellett. Kíváncsiak voltunk továbbá, hogy egy komolyabb phono egység használatával milyen eredményt érhetünk el, így tesztünk második felében, a beépített előerősítő kikapcsolását követően csatlakoztattuk az éppen nálunk vendégeskedő Vertere Phono-1 előerősítőre, amit e tesztet megelőzően sokat hallgattunk nagy megelégedéssel más lemezjátszókkal.

 

 

 

 

Zenék tekintetében arra törekedtünk, hogy az AT-LPW40WN rugalmasságát, stílusoktól független teljesítőképességét vizsgáljuk kategóriájához mérten. Emiatt klasszikus, rock, elektronikus és jazz lemezeket is meghallgattunk vele.

 

Először a Vertere előerősítővel tettünk egy próbát, majd következett a beépített előerősítő használata.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

A Vertere előerősítővel való meghallgatáskor nagy vonalakban minden stílusban, minden lemez esetében ugyanazt tapasztaltuk. Nyitott, de kevéssé mély tér jelent meg, a közép-magas tartományban némi fedettséggel. Ezek a jellemzők állandósultak, más tekintetben viszont kifejezetten jól teljesített az eszköz. A részletek megjelenítésével elégedettek voltunk, természetes, nyugodt előadást hallottunk. Általánosságban jellemző az itt is használt AT-WM95E hangszedőre a nyitott, szellős megszólalás, amit szerencsére nem kellett nélkülöznünk. A magastartományban is remekelt az LPW40WN, itt is a megszólaló - többnyire cintányér - hangok természetességét emeljük ki. Ugyanakkor az alumíniumtányér-gumialátét kombináció a zene élénkségét, valódi dinamikáját hajlamos volt negatívan befolyásolni. E helyzeten könnyedén javítottunk: a gumialátétet kicseréltük egy egyszerű szivacsból készült darabra, így a zenék élénksége és dinamikája is javult valamelyest amellett, hogy a basszus is hangsúlyosabban jelent meg.

 

 

 

 

Átváltva a beépített phono előerősítőre, meglepetés ért minket, mivel nem hallottunk jelentős visszaesést a Vertere előerősítőhöz képest. Természetesen nem mondhatjuk, hogy ugyanúgy szólaltak meg lemezeink, mint az előző meghallgatáskor, de a hallottnál jóval nagyobb visszaesésre számítottunk ismerve a Vertere készülék tudását és teljesítményét. Így jelent meg a már említett true bypass mód hiánya. Összességében hiába használunk bármilyen külső phono egységet, a beépített előerősítő áramkörein a jel kikapcsolt állapotban is keresztülhalad, befolyásolva a megszólalást.

 

Az előadás épp emiatt csak kevéssel maradt el az első meghallgatástól, viszont a készülék kategóriáját is figyelembe véve példás megszólalást produkált. A beépített előerősítő érdeme még, hogy a hang analóg karakterét nem befolyásolta, így kifejezetten jóleső volt hallgatni az LPW40WN-t. Hangja hosszabb távon sem fárasztott; tesztünk mindkét fejezetét négy nagylemez végig hallgatásával végeztük el, nagyjából 3-3,5 óra alatt, és egy percig sem éreztük fárasztónak vagy zavarónak hangját.

 

 

 

 

Összegzés

 

Az Audio-Technica AT-LPW40WN akkor lehet jó választás, ha olyan rendszerbe illesztjük, amit nem tervezünk kategóriákkal magasabb szintre fejleszteni. Minden benne van, ami a belépőszintnél valamivel magasabb vinyl hallgatáshoz szükséges, ára pedig ehhez mérten is kifejezetten baráti. Megjelenését kifejezetten díjazzuk, gyakorlatilag bármilyen enteriőr ízléses kiegészítője lehet.

 

Ha pedig szeretnénk magasabbra emelni megszólalását alacsony költségek mellett, akkor egy szivacs, vagy annál jobb lemezalátét, a phono egység kiiktatása, illetve egy nagyobb tömegű - esetleg akril - lemeztányér lehet segítségünkre.

 

Műszaki adatokHajtás: szíjhajtás
Motor: DC motor aktív stabilizátorral
Sebesség: 33-1/3; 45 RPM
Lemeztányér: öntött alumínium
Nyávogás: < 0,15 % WRMS (33 RPM) 3 kHz-nél
Jel/zaj viszony: >60 dB
Vonalszintű kimenet: 4,0 mV
Előerősített kimenet: 200 mV
Beépített phono erősítés: 35 dB, RIAA korrekció
Hangkar: egyenes, karbon alapú
Effektív hossz: 223,6 mm
Túlnyúlás: 18,6 mm
Követési hiba: < 2 szögfok
Támogatott hangszedő tömege: 12-17 g
Tűnyomás tartomány: 0-3 g
Cseretű: AT-VMN95E
Teljesítmény-felvétel: működés közben 1,1 watt, készenléti állapotban 1 watt, áramtalanítva 0,1 watt
Tartozékok: porvédő plexi, lemeztányér, lemezalátét, szíj, súlyzék, AT-HS4 headshell és AT-VM95E sztereó hangszedő, 45 RPM adapter, RCA kábel, hálózati adapter
Méretek: 420 x 117 x 340 mm
Tömeg: 4,72 kg (plexi nélkül)
Ár: 109 900 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Egyszerű, kompakt mindenes

 

+ Könnyű beállítás

 

+ Esztétikus kinézet

 

- A beépített phono nem true bypass

 

- Gumialátét

 

Szubjektív véleményHangminőség: 3,5
Kivitel: 4
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 4

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció