Menu

Cart

DALI KATCH ONE soundbar teszt

Jelen pillanatban a szórakoztató elektronika világában két termékkel nem lehet mellé nyúlni. Egyik a Bluetooth hangszóró, másik pedig a soundbar. Természetesen ezekből is a minőségi darabokra gondolunk, de vitathatatlan tény, hogy velük ma óriási tömegek igényeit lehet kiszolgálni. Ami már nehezebb feladat, létrehozni egy olyan hangszórót, ami valahogy ki tud lógni a sorból, és el tudja azt érni, hogy őt válasszák a végeláthatatlanná nőtt kínálatból. Mostani tesztünk után az volt az érzésünk, hogy a DALI-nak ez sikerült. Megint.

 

 

Mintha egy új kategória lenne

 

A dán hifi specialista neve talán még annak is ismerős lehet, aki abszolút kívülálló ebben a világban, így várható volt, hogy a DALI előbb-utóbb a soundbar piacra is be fog kopogtatni. A jelek szerint jól tette, hogy inkább utóbb lépte meg ezt. Kicsit olyan érzésünk volt, mintha egy "hifi tőzsde" taktikát alkalmaztak volna, azaz, figyelni és kivárni, amíg a balekok már beugrottak. Ezután nem volt más dolguk, csak egy nagyon jó alapra, amit a DALI KATCH Bluetooth hangszóró jelentett, olyan soundbar-t építeni, ami másnak még nem nagyon volt. Hogy mitől különleges? Az már az első pillanatban kiderült.

 

 

 

 

Nagyon jól emlékszünk az első találkozásunkra a DALI KATCH ONE-nal. A müncheni HIGH END kiállításon, amikor próbáltunk bejutni a DALI termébe, arra lettünk figyelmesek, hogy nem a szokásos hifi installációnál hömpölyög a tömeg, hanem a bejárat melletti méretes LCD tévét zsongják körbe. Gondoltuk, biztos valamiféle prezentációt vetítenek, így mi is odaálltunk, majd amikor kicsit oszlott a tömeg jöttünk rá, hogy korántsem a képpel, hanem a hanggal volt mindenki elfoglalva. Majd mi is megpillantottunk egy kifejezetten szép, ovális hangszórót a tv alatt, ami két bőr pánton lógott, és valami hihetetlenül tisztán és testesen szólt, pedig mélysugárzónak nyoma sem volt. Valójában nem tudtuk eldönteni, hogy ez egy soundbar, vagy egy egyhangszórós hifi rendszer. Lényegében mindkettő, és ezzel a DALI egy új világot nyitott meg a vásárlók felé, ami megtalálta a kompromisszum-mentes utat a hifi és a soundbar rendszerek között. Elmondjuk, hogy mivel sikerült ezt elérniük.

 

 

 

 

A szemnek, és ami belül van

 

A DALI KATCH ONE külsőre le sem tagadhatná rokonságát a nemrégiben nálunk is megfordult KATCH BT hangszóróval, de annál kifinomultabb és lényegesen nagyobb kiadásban. A stílusjegyek és forma ugyanaz, de a funkciók és felépítés már más nívót ütnek meg a KATCH ONE-nál. A hangszóró teste nagyon erős és merev, üvegszál erősítésű ABS műanyag, melynek köszönhetően sikerült alaposan leredukálni a káros rezonanciákat. Három különböző színben kapható a KATCH ONE: teljes fekete, teljes fehér, valamint fehér, szürke védőszövettel, ami nekünk talán a legjobban tetszett.

 

 

 

 

A kistesó KATCH-hez hasonlóan a kezelőszervek itt is a felső részbe vannak integrálva és hasonlóan finoman működnek. A hangszóró eleje szerintünk lényegesen szebb ezekkel a szövetekkel, mint a KATCH sima "rácsos" megoldása, bár ott a gyönyörűen csiszolt élek izgalmasabb képet mutattak, mint a KATCH ONE egyszínű fényezése.

 

 

 

 

A hangszóró előlapja teljesen láthatatlanná teszi a hangszóró készletet melyből elöl hat, hátul pedig négy darab dolgozik, de ezekre később részletesebben is visszatérünk. A hátoldal már kevésbé minimál stílusú, itt ugyanis az ABS műanyag rács védi a hangszórókat, melyek között találhatók a csatlakozói.

 

 

 

 

Itt egy analóg (3,5 mm-es Jack AUX) és három digitális bemenetet találunk (1 db HDMI ARC, 2 db optikai) melyek mögött egy 24 bit/96 kHz-es DAC fogadja a digitális jelfolyamot. Ugyanitt található egy USB aljzat is, ami elvileg a frissítéseken felül akár egy Chromecast egységet is tud kezelni, bár ennek tesztelésére nem volt lehetőségünk. Ami nagyon szimpatikus pont, hogy a DALI tisztában volt azzal, hogy bár termetéhez képest masszív basszusokra lesz képes a KATCH ONE, mégis megtoldották a csomagot egy dedikált SUB kimenettel, amely aktiválásakor a DSP azonnal a külső mélysugárzóra küldi a legalacsonyabb frekvenciákat, és ezzel nagy terhet vesz le a hangszórókról, és a 4x50 wattot pumpáló D osztályú erősítőről. Amennyiben a szerencsés felhasználó nem kizárólag híradót akar nézni a tévén vagy csak lágy akusztikus muzsikákat hallgatni, minden bizonnyal széles mosollyal fogja nyugtázni egy ilyen mélyláda beiktatását a rendszerbe. Természetesen önmagában is tisztességes basszusokra képes a DALI KATCH ONE, hiszen elöl és hátul is 2-2 db 114 mm-es passzív radiátor keveri a levegőt, kiegészítve a szintén négy darab 89 mm-es mélyközép hangszórót és a csak előre néző 21 mm-es lágy dóm magassugárzókat. A mélyközépsugárzók ugyanazok a saját fejlesztésű, fordított alu membrános darabok, melyeket a KATCH Bluetooth hangszórónál is csak elismerő szavakkal illettünk.

 

 

 

 

Ami mindenképp szót érdemel, az a KATCH ONE rögzítése. Egyrészt nagyon ötletes és különleges húzás volt, hogy a falra illesztést két bőrpánttal oldják meg, másrészt állati jól is néz ki.

 

 

 

 

Ugyanúgy igaz ez a hangszóró alsó részébe illeszthető valódi fatalpakra is melyekkel a médiabútorunkon tudjuk elhelyezni a KATCH ONE-t, méghozzá, meglepően stabilan. Ha sikerült a végleges helyére tenni ezt a szépséget, a beüzemeléssel eltöltött néhány másodpercet követően indult az élvezkedés.

 

 

 

 

Működés közben

 

A DALI KATCH ONE beüzemelése "sajnos" valóban nem tartott túl sokáig. Nincs semmiféle applikáció, hálózati integrálás, Spotify, TIDAL, stb. beállítás vagy hasonlók. Áram alá helyeztük, csatlakoztattuk a különböző egységeket, majd helyet foglaltunk lapos, kompakt, de minden fontos gombbal ellátott csinos kis távvezérlőnkkel, és kezdődhetett a teszt miután közel egy hétig hagytuk új vendégünket "kisimulni" bár a hangjába nem igazán tudtunk ekkor sem belekötni. Nem volt nyers, nem zúgott, nem búgott, csak tette szépen a dolgát.

 

 

 

 

Mivel a KATCH ONE kétféle hangzással rendelkezik, akár a zenei, akár a filmes anyagokat váltásban hallgattuk meg, hogy kiderüljön, milyen térhatásra képes a DSP illetve a hátul elhelyezett hangszórók. Elsődlegesen kedvenc zenéinket indítottuk el, ahol hamar kiderült, hogy mit is jelent az, ha egy gyártónak a nevében is szerepel az audiofil szó.

 

 

 

 

Méreteiből, felépítéséből és a gyári adat szerint 46 Hz-is merülő alsó tartományból, nyilván nem vártunk gyomorrengető basszusokat, de ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy ez elvileg egy soundbar, meglepő produkcióra volt képes a KATCH ONE. Ahogy egy kisméretű állványos hangdoboznál, úgy ennél a hangszórónál is a hangszeres zenék bizonyultak a legjobb választásnak, bár a könnyedebb vagy dinamikusabb műfajoknál is csak a visszafogott basszusokba tudtunk belekötni.

 

 

 

 

Az ének és hangszer hangok jócskán túlmutattak azon, amit egy soundbar-tól megszoktunk, bár "audiofil"-nek nevezhető hangminőségről nem feltétlenül beszélhetünk. Ahogy a KATCH Bluetooth hangszórónál, úgy itt is azt tapasztaltuk, hogy az egy gombnyomásra aktiválható hangzásfokozás, nem feltétlenül állt jól az akusztikus zenéknek. Szinte tolakodóan mesterkélt lett Gregory Porter - Laura-ja, túlzó mélyekkel és furcsa térhangzással. Ilyenkor számunkra az alapbeállítás sokkal életszerűbb volt, még úgy is, hogy "csak" középről jött a hang. Nem így volt ez egy-egy koncertfelvétel esetén! Amikor Sting isteni hangja és zenekari kíséret megszólalt, szinte teljesen megtöltötte a szoba első harmadát, faltól falig. Ezzel a gombbal ugyanis nemcsak a különböző frekvenciákat erősítette fel, hanem a hátsó hangszórók is sokkal aktívabb szerepet kaptak a szinte szürreális mértékű térhangzás létrehozásában.

 

 

 

 

Kedvenc elektronikus zenéinknél már könnyebben megmutatkoztak a méretből adódó korlátok. A jelszint 70-80 %-nál már alaposan megritkította a DSP az alsó tartományt, így bebizonyosodott, amit addig is tudtunk, a KATCH ONE nem buli hangszóró, bár tisztesen helyt állt ezen a téren is. A Bluetooth 4.0 aptX kapcsolatnál csak szinte elenyésző hiányosságot éreztünk a részletekben az optikai kábelhez képest, de amikor egy nem aptX képes forrásról játszottuk le ugyanazt, akkor már éreztük a tömörítés hátrányos tulajdonságait.

 

 

 

 

Ami a filmeket illeti, a HDMI ARC csatlakozó minden áldásos tulajdonsága jótékony hatással volt a hangzásra. A térhatás nem csak annyiban merült ki, hogy hátrafelé is szólt és a falak visszaverték a hangokat, hanem a Dolby 5.1 hangsávok realisztikusan oszlottak szét a térben a történéseknek megfelelő irányokban. Erőteljes és nagyon dinamikus hangzású akciójelenetekre volt képes a DALI KATCH ONE, de a komolyabb energiát igénylő robbantások már nem tudtak úgy felszabadulni, ahogy azt a hangmérnökök tolmácsolni szerették volna. A párbeszédek kristálytisztán, jól artikuláltan, és nagyon pontos térbeli elhelyezésben szólaltak meg, a zenei betétek pedig abszolút felülmúlták az átlag soundbar-ok képességeit. Tapasztalataink szerint a hangzás fokozás feltétlenül jót tett a filmeknek, akár akció, zene vagy párbeszédek visszaadását próbáltuk.

 

 

 

 

Összegzés

 

Nehéz dolgunk lenne, ha egyértelműen kategorizálnunk kellene a DALI KATCH ONE-t. Inkább neveznénk egy dobozos audio eszköznek, hiszen sokkal jobb zenei tulajdonságokkal bír, mint egy soundbar, és önmagában még filmekhez is többet nyújt, mint a legtöbb hangrúd. Külsejét tekintve is magasan kilóg a sorból, tehát mind hangzásvilága, mind pedig optikai jegyei alapján szintén igazi egyéniség. Ellenben, semmiféle hálózati tulajdonsággal nem bír, ami azt jelenti, hogy sem multiroom, sem zenei megosztók, sem AirPlay nem állnak rendelkezésre, ami 250 000 forintért kicsit fájó pont.

 

Hangminősége abszolút kiemeli a konkurencia termékei közül, de a teljes élvezethez feltétlenül érdemes külső mélysugárzóval kiegészíteni, illetve a kényelemi szolgáltatások miatt esetleg egy Chromecast egységgel is. Amennyiben ezek a kiegészítők megvannak, a DALI KATCH ONE a tökéletes partnerünk lesz akár filmre, akár zenére.

 

Műszaki adatok

 

 

Teljesítmény: 4x50 W (RMS)
Frekvencia-átvitel: 46 Hz-25 kHz (+/-3 dB)
Keresztváltási frekvenciák: 250 és 2500 Hz
Max. SPL: 101 dB
Hangszórók: 2 db 21 mm-es lágy textil dóm magassugárzó, 4 db 89 mm-es alumínium membrános mélyközép sugárzó, 4 db passzív basszus radiátor
Erősítő típusa: D osztályú
Bemenetek: HDMI ARC, 2 db optikai, 3,5 mm-es Jack
Kimenetek: SUB Out, USB töltő (5 V/1 A)
Vezeték nélküli kommunikáció: Bluetooth v4.0 (AAC, aptX)
Méretek: 860 x 164 x 69 mm
Tömeg: 3,7 kg
Ár: 249 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Kiemelkedő hangminőség filmeken és zenéken is

 

+ Minőségi megépítés, nagyon jó anyaghasználat

 

+ Egyedi rögzítések

 

+ HDMI ARC

 

+ Önmagában is dinamikus basszusok

 

+ SUB kimenet

 

- Szegényes szolgáltatás csomag

 

- Nincs hálózati funkció

 

- Magas ár

 

Szubjektív véleményHangminőség filmekkel: 4,5
Hangminőség zenével:  5
Kivitel:  5
Kezelhetőség:  5
Szolgáltatások:  3
Formaterv:  5
Ár/érték arány:  4

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció