Menu

Cart

FiiO M11 Pro hordozható zenelejátszó teszt

Augusztus végén teszteltük a FiiO legújabb zenelejátszóját, az M11-et. Akkor a FiiO X5 3rd gen EISA díjas lejátszó utódja ajánlott vétel lett a benyomásaink alapján. Még nem telt el egy fél év, és itt az új módosított verzió, az M11 Pro.

 

 

Küllem

 

A felületes szemlélő első benyomása az, hogy a két lejátszó teljesen azonos. A megállapítás nem áll messze a valóságtól. De kezdjük az elején! Augusztusi cikkünkben említettük, hogy az M11 a FiiO X5 3rd gen lejátszó utódmodellje. Így adott volt az összehasonlítás a kettő között. Most nehezebb a helyzetünk, mivel tulajdonképpen saját magával kell összehasonlítanunk, vagyis hoz-e gyökeres változást az M11-hez képest a Pro felirattal ellátott verzió. Igen, itt verzióról kell beszélnünk, nem önálló modellről. Autóipari példát felhozva az M11 Pro tulajdonképpen az M11 tuningolt változata.

 

 

 

 

A két készülék fizikai mérete teljesen megegyezik, lényegi különbség az új verzión található Pro felirat és a hiányzó második memóriakártya fiók. Maradt az X5 3rd gen lejátszónál bevezetett formavilág, és maradt a Samsung Exynos 7872 processzor, valamint a három fejhallgató aljzat.

 

 

 

 

A kijelző szintén IPS érintőpanel, 720p felbontással. Az operációs rendszer maradt az Android 7.0 Nougat módosított verziója. Lényeges módosítás a jelfeldolgozás terén történt, mivel a kettős AK4493 DAC chipeket AK4497 AKM Velvet Audio architektúrájúakra frissítették.

 

 

 

 

Megduplázódott a belső memória, 32-ről 64 GB-ra. Nőtt az akkumulátor kapacitás 3800-ról 4370 mAh-ra és mivel ez így nagyobb helyet igényel, ezért áldozatul esett a második memóriakártya aljzat. Igaz az egyetlen foglalat is képes akár 2 TB kapacitású kártyát fogadni. Persze ez még csak elmélet, inkább a fájlstruktúra kezelésénél van jelentősége. Ami igazán jelentős változás, az a THX AAA műveleti erősítő alkalmazása az M11 OPA926-2 helyett.

 

 

 

 

Beüzemelés

 

A FiiO M11 Pro Android szoftvere egy mobiltelefonhoz hasonló kezelhetőséget biztosít. A bekapcsolás után a rendszer indítási ideje átlagos, hasonló a mobiltelefonokhoz. Tulajdonképpen felesleges az indítási folyamatot minden alkalommal elvégezni, ha zenét akarunk hallgatni, mivel az M11 Pro mélyalvás módban akár 55 napig is bírja, ahonnan pillanatok alatt feláll a rendszer.

 

 

 

 

A betöltés után a kezelőfelület az ismerős Android, szép színekkel és borotvaéles felbontással. A beállítások és a funkciók elérése megegyezik a telefonos környezetben megszokottakkal. Ami különbség, hogy alapértelmezetten hiányzik a Google Play alkalmazás. A gyártó így a kívánt programok (TIDAL, Spotify, Deezer) letöltését és telepítését a memóriakártyára másolással javasolja, de egyszerűbb magát a Google Play-t telepíteni, utána a szokott módon rátölthetjük a kedvenc programjainkat. A lejátszón gyárilag rajta van a FiiO Music lejátszó alkalmazás, ami egy igazán fejlett és sokoldalú lejátszó program személyre szabható vezetékes és Bluetooth beállításokkal. Ugyanúgy megtalálható a FiiO LINK program, ami lehetővé teszi az eszköz távvezérlését a mobiltelefonunk segítségével. Ez hasznos funkció, pláne, ha az otthoni hifi készülékünkre csatlakoztatjuk az M11 Pro-t, mint forráskészüléket.

 

 

 

 

A kétirányú Bluetooth funkcióval a telefonunkról is küldhetünk zenét a hifinkre a FiiO lejátszón keresztül akár LDAC kodekkel Hi-Res Audio minőségben. Megtalálható a lejátszón a 3,5 mm-es, a 2,5 mm-es szimmetrikus és a 4,4 mm-es Pentaconn aljzat, amiből vonalszintű kimenetként csak a 3,5 mm-es aljzat használható, ami lehet analóg vagy digitális. A digitális kimenet szabványos, 72 ohmos S/PDIF csatlakozó.

 

 

 

 

Használat közben

 

A telepített TIDAL alkalmazás beüzemelése és a memóriakártya behelyezése után az M11 Pro készen áll a használatra. Az elődmodellt ért egyik kritika a nagy méret, és mivel ez a modell pontosan ugyanakkora (valójában 1 mm-rel vastagabb) ezért még éppen használható egy kézzel. A FiiO Music program kellően gyors, a számokat gyorsan kereshetjük, rákattintva azonnal indul a lejátszás. A kétnormás WiFi kapcsolat stabil, a streamelt zene szakadozásmentes. Utazás közben kipróbáltuk a lejátszó kétirányú Bluetooth funkcióját, az Android telefonunk kodekjét LDAC módba állítva a lejátszó fogadta Bluetooth-on a telefonról érkező zenét azt kiváló minőségben szólaltatta meg. A fájlok kezelése az M11-gyel teljesen megegyezik, így számtalan veszteségesen tömörített és veszteségmentes formátumot hallgathatunk ízlésünk szerint. Amit fel kellett áldozni a tuning oltárán, az a nagy teljesítménynek köszönhető üzemidő csökkenés. Igaz, hogy nagyobb akkumulátort kapott az M11 Pro. de a zenehallgatási idő így is 13 óráról 9,5 órára csökkent. Jó hír viszont, hogy a készenléti idő több mint a duplája, 55 nap lett. Érdemes megjegyezni, hogy ez az első lejátszó a FiiO kínálatában, ami végre MQA támogatást kapott, így a TIDAL alkalmazáson keresztül elért zenéket már Master Audio minőségben is meghallgathatjuk. USB DAC módban támogatja a HWA (LHDC) kodeket. Maga a kodek megtalálható a FiiO Link funkcióhoz használható FiiO Music applikációban. Elérhető vezetékmentes szolgáltatás még az AirPlay, a DLNA és az UPNP NAS támogatás.

 

 

 

 

Érdekes szolgáltatás a Roon Ready funkció, ami WiFi hálózatot használó adatkapcsolat, így arról tudunk zenét küldeni saját számítógépünkről az M11 Pro-ra. (Ha Roon multiroom alkalmazást használunk, akkor a rendszer a FiiO M11 Pro-t Roon Ready kompatibilis lejátszónak érzékeli, így a Roon programból tudunk zeneszámokat küldeni a lejátszónkra)

 

 

 

 

Hangminőség

 

Nem leplezett kíváncsisággal fogtunk bele a meghallgatásba, vajon hallható különbséget hoz-e a tuning verzió az elődhöz képest? A száraz adatokat elemezve nagyobb felbontás, kisebb torzítás és lényegesen több erő az, amivel az M11 Pro büszkélkedhet. Próbáltuk ugyanazokat a zenei anyagokat meghallgatni, amit az M11 tesztje során. Meghallgattuk a Led Zeppelin - How The Wet Was Won koncertfelvételét, a Prodigy - Best Of válogatás lemezét, Cassandra Wilson és Trentemoller zenéit, valamint a szokásos zenelistánkat.

 

 

 

 

A dinamika/felbontás/kiegyensúlyozottság hármasából az utóbbi kettő nem változott, maradt a könnyedség és a zeneiség finom ábrázolása. Ami viszont előnyére hatalmas változáson ment keresztül, az a dinamika. Mindig is a FiiO bírálók kedvenc érve volt a kicsit visszafogott dinamika a lejátszók karakterében. Ez most gyökeresen megváltozott. A THX AAA erősítő hatalmas energiával és dinamikával hajtja meg akár a 300 ohmos fejhallgatókat is. A megszólaló zene karaktere a lényegesen drágább, csúcskategóriás lejátszókat idézi. A megnövekedett teljesítmény nem megy a zeneiség rovására, közvetlen, jóleső módon zenél az M11 Pro.

 

 

 

 

Végszó

 

Az iPhone 11 tesztjét olvasva hosszú mondatokban fejtegetik, vajon helyes-e a 11 Pro elnevezés? Mitől lesz professzionális egy amúgy is remek eszköz? Nos, a FiiO esetében is felmerül a kérdés, vajon mit takar a Pro elnevezés? Semmi esetre sem professzionálisabb eszközt, inkább a fenti példánál maradva, egy gyárilag tuningolt zenelejátszót. Számos oka lehet a változtatásnak az M11-hez képest. Pletykálnak már nem elérhető chipkészletről, vásárlói visszajelzésről a gyengébb teljesítményt illetően a nagyobb fejhallgatók meghajtásánál. Amit tudnunk kell, az az, hogy egy ilyen lejátszó kifejlesztése a FiiO mérnökeinek két évbe telik, így valószínűleg tudatos döntés áll a nagyobb teljesítményű változat piacra dobása mögött. Számos területen találkozunk limitált, akár egyedi kialakítású termékekkel, így a FiiO M11 Pro is egy remek lejátszó még tovább csiszolt verziója. A megnövekedett ár tükrözi a teljesítménybeli különbséget. Aki gyakran hallgatja a lejátszót nagy impedanciájú fejhallgatókkal, mint pl. a Beyerdynamic DT 1770, ami 250 ohmos és az M11 néha kifulladt a hajtása közben, annak egyértelműen az M11 Pro és a THX AAA erősítő a tökéletes választás. Aki inkább a két memóriakártyát és a hosszabb üzemidőt részesíti előnyben, annak az M11 ajánlott. Kezelhetőségben, szolgáltatásban és persze megjelenésben a két lejátszó között nincs különbség. Amiben az M11 Pro más, az nagyon megéri azt a plusz pénzt - pláne a konkurencia tudását mérlegelve.

 

Műszaki adatok

Támogatott hangformátumok:

DSD: DSD64/128/256 (.iso, .dsf, .dff), DST iSO


DXD: 352,8K


APE FAST/High/Normal: 384 kHz/24 bit


APE Extra High: 192 kHz/24 bit


APE Insane: 96 kHz/24 bit


Apple Lossless: 384 kHz/32 bit


AIFF: 384 kHz/32 bit


FLAC: 384 kHz/32 bit


WAV: 384 kHz/32 bit


WMA LOSSLESS: 96 kHz/24 bit


MP3, OGG, WMA, AAC, stb.

Mintavételi frekvencia: 384 kHz/32 bit
DAC: kettős AK4497EQ
Processzor: Samsung Exynos 7872
Operációs rendszer: Android 7.0
WiFi: 2,4 GHz/5 GHz
Bluetooth: HWA, LDAC, aptX HD, aptX, SBC
Kijelző: 5,15 colos IPS érintőpanel (1440x720 pixel)
Teljesítmény: 460 mW (16 Ohm), 550 mW (32 Ohm)
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-86 kHz (-3 dB)
Jel/zaj viszony: >119 dB
Kimenetek: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack, 2,5 mm-es analóg sztereó Jack, 4,4 mm-es Pentaconn
Memória: 64 GB (1 db memóriakártyával 2 TB-ra bővíthető)
Akkumulátor: 4370 mAh 3,8 V lítium-polimer
Akkumulátor üzemidő: kb. 9,5 óra
Akkumulátor készenléti üzemidő: kb. 55 nap
Méretek: 70,5 x 130 x 16,5 mm
Tömeg: 232 g
Ár: 239 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Audiofil hangzás, élénk megszólalás és precíz felbontás nagy teljesítménnyel

 

+ Kimagasló ár/érték arány a konkurens márkákhoz képest

 

+ Külső alkalmazások támogatása, telepített FiiO Music zenelejátszó

 

+ Kétirányú Bluetooth LDAC-kal

 

+ MQA támogatás

 

+ THX AAA erősítő és Asahi Kasei AK4497 kettős DAC chip

 

- A nagyobb akkumulátor ellenére kevesebb üzemidő

 

- Egy fiókra csökkent memóriakártya kezelés

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4,5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció