Menu

Cart

Fejhallgató vásárlás tippek

Az elmúlt években sok kérdést kaptunk olvasóinktól, amelyek fejhallgató vásárlásra irányultak. Számunkra az derült ki, hogy a laikusok számára nehéz tájékozódni ilyen zsúfolt kínálatban. A levelekből tanulva összefoglaltuk mindazt, amit a fejhallgató vétel előtt állóknak tudnia érdemes.

 

Előzetes felmérés

 

A mai ún. influencer, azaz véleményvezér trend következménye, hogyha valaki egy népszerűbb terméket nézett ki magának, akkor tengernyi hozzá kapcsolódó véleménnyel, visszajelzéssel is találkozhat. A többnyire vásárlóktól, magánszemélyektől származó kommentek gyakran egész hasznosak, még nekünk is! Máskor viszont túlságosan elfogultak, szubjektívek. Ezek egy része lehet szakértői, másik része magánszemélytől származó vélemény. Az AV-Online a kezdetektől fogva olyan stílust, közlésformát alkalmaz, amely a kettőt némileg összemosva, laikusok számára (is) érthető, hasznos információt jelent. Ezért mielőtt Kedves Olvasónk feltesz nekünk egy konkrét termékkel kapcsolatos kérdést, előtte javasoljuk, hogy keressen rá a termékre tesztjeink között. Ami a videóból kimaradt, pedig fontos: a specifikációkat nem kell annyira komolyan venni. A frekvencia-átvitel, a jel/zaj arány és a teljes harmonikus torzítás sok esetben felkerül a fejhallgatók dobozára, de a tényleges hangról, a hangszóró paramétereiről, görbéjéről, impulzus válaszáról az említett adatok többnyire semmit nem árulnak el.

 

 

 

Ezt vagy azt?

 

Gyakran kapunk olyan kérdéseket is, hogy szerintünk "A" vagy "B" terméket érdemes-e megvásárolni? Az összehasonlításokkal önmagában nincsen probléma, azonban sokszor merőben eltérő kategóriákról kérik ki véleményünket az érdeklődők. Ilyenkor mindenkinek azt válaszoljuk, hogy a termék tudásától függően célszerű eldönteniük, hogy melyiket válasszák. Ahogy a mellékelt videóban említjük, online webáruházak vásárlói értékelései is sokszor szolgálhatnak kulcsfontosságú információkkal. Nekünk ugyanis általában 2-4 hét áll rendelkezésünkre egy termék tesztelésére. Bizonyos konstrukciós és komfort béli sajátosságok azonban többnyire csak hosszabb távon, pl. fél évvel később derülnek ki. Nem ritka az sem, hogy olvasóink olyan fülesekről kérik ki véleményünket, amelyet valójában mi még nem is teszteltünk. Előfordulhat az ilyesmi, többszáz gyártó/márka létezik a hifi piacon, melyek egy részét még mi sem ismerjük pontosan. Ezért először azt javasoljuk, hogy keressenek rá a kiszemelt eszközre tesztjeink között.

 

Személyes kipróbálás

 

Ahogy a videóban megemlítjük, a személyes kipróbálás nagyon fontos és ha van rá opció, akkor érdemes élni a lehetőségével. Egyre több áruház és szaküzlet tartja kiállítva napjaink legnépszerűbb fejhallgatóit. Ezeket célszerű jó minőségű készülékkel, otthonról hozott CD vagy jól ismert lejátszási lista használatával meghallgatni. Érdemes 10-15 vagy akár 20 percet az ismerkedésre szánni, a legtöbb fejhallgató ugyanis az első 5 percben még abszolút elviselhető komfortot nyújt. Jóval kevesebb az olyan termék (ezek jellemzően a drágábbak szoktak lenni), amelyek félórás-órás használat után is zavartalan kényelmet biztosítanak. Még egy apró részletet kihagytunk a videóból, pedig high end termékek esetében nem kevésbé fontos: lehetőség szerint bejáratott állapotú fejhallgatót teszteljenek, ellenkező esetben ugyanis csalóka, sőt, csalódást keltő lehet az eredmény!

 

Forrás: AV-Online.hu

Bejelentkezés vagy Regisztráció