Menu

Cart

Formátum lexikon - Audio kodekek

A leggyakoribb audio kodekek és konténerek áttekintése

 

 

Nem könnyű a rengeteg rövidítés között eligazodni, sokak számára az MP3 jelenti "A" zenét, pedig annak elég kevés köze van hozzá, már ami a minőséget illeti. Alábbi összeállításunkkal nem csak a nagybetűs mozaikszavak jelentéséről, mibenlétéről szeretnénk lerántani a leplet, hanem egyfajta kultúrmissziót is folytatunk. Igyekszünk Kedves Olvasóinkat a minőségi zenehallgatás irányába terelni, ami ebben a témakörben még többletkiadást sem von maga után. Az esetek túlnyomó részében a FLAC ugyanannyiba kerül, mint az MP3, viszont a hangminőségbeli különbséget zongorázni lehetne.

 

WAV

Formátum jellege: tömörítés nélküli, veszteségmentes

Kiterjesztés: .wav

Történet: bár a WAV formátum gerincét a nyolcvanas évek végén alkotta meg a Microsoft és az IBM, csak 1991-ben a Windows 3.1 megjelenésekor vezették be. Előtte ennek nem lett volna értelme, hiszen a memóriaigénye egy CD minőségű sztereó felvételnek rendkívül nagy a mintegy 10 MB percenkénti bitráta miatt, ezt a korábbi merevlemezek nem bírták volna.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású. Jelenleg legfeljebb 384 kHz/32 bit, de elméletileg még magasabb is lehet.

Fájlméret: az eredeti CD-vel megegyező

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: WAV elvileg az általános napi tevékenység során, minden területen használható, és még videó fájlokhoz is csatolható, mert nincs méretbeli korlátozás. Ugyanakkor teljes potenciálját a Windows Media Player és a dBpoweramp kivételével semmilyen alkalmazás nem használja ki. A támogatás jó, mindegyik streamelésre alkalmas eszköz, a hordozható készülékek és USB-s lejátszók tudják kezelni a WAV-ot.

FLAC (Free Losless Audio Codec)

Formátum jellege: veszteségmentesen tömörített

Kiterjesztés: .flac

Történet: a FLAC-ot 2000-táján fejlesztette ki a Xiph.Org Foundation. Rendelkezik saját keretformátummal de OGG kodekként is használható. A FLAC enkóder működése teljesen veszteségmentes. Csökkenti az eredeti audio adatok mennyiségét - hasonlóan működik, mint a ZIP és RAR tömörítők - de azoknál sokkal nagyobb mértékben. A dal összetettségétől függően változik a tömörítés hatékonysága.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású, 655 kHz/32 bit a maximum.

Fájlméret: 25-70 %-kal csökkentett, átlagosan 50%-a az eredetinek.

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: a FLAC a RIFF tag-formátumot használja, a metaadatok átfogó halmazát együtt csökkenti a hangjelekkel. Semmilyen korlátozást nem gördít a rippelés útjába. Szinte általános a támogatása a hálózati lejátszók között.

ALAC (Apple Losless Audio Codec)

Formátum jellege: veszteségmentesen tömörített

Kiterjesztés: .mp4, .m4a

Történet: 2004-ben vezette be az Apple, ugyanazon az elven alapul, mint a FLAC. Veszteségmentesen lehet vele, a ZIP-hez és RAR-hoz hasonlóan audió fájlokat csomagolni, archiválni. Viszont az Apple Lossless más kodekkel és eltérő algoritmusokkal működik.

Felbontás, bitráta mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású. A dinamika maximum 32 bit lehet, frekvenciát illetően nincs felső határ.

Fájlméret: tárhelyigénye 23-60%-kal kisebb, (átlagosan 52%) mint az eredeti CD-nek.

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: bár az alapvető értékek és lehetőségek hasonlóak a FLAC-hoz, az ALAC a gyakorlatban aligha versenyképes, mert az Apple iTunes és az Apple hordozható eszközök kivételével, a drága licenc miatt, csekély a támogatása.

AIFF (Audio Interchange File Format)

Formátum jellege: veszteségmentesen tömörített

Kiterjesztés: .aif vagy .aiff

Történet: az AIFF szoros rokonságban van a WAV formátummal, a játékokat fejlesztő Electronic Arts és az Apple találták ki, a kilencvenes évek elején készült el a szabvány. Mivel az Apple számítógépek terjedtek el a professzionális stúdiókban, az AIFF rövidesen az első számú formátummá lépett elő. Valószínűleg ennek a ténynek köszönhetően tökéletes a meta tag-integrációja.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású. Jelenleg 384 kHz és 32 bit, de elméletileg magasabb is lehet.

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: az AIFF egy nyílt konténer formátum valamennyi típusú adat számára. A tag-ok, mint a WAV esetében, elvileg tetszőleges mennyiségűek.

MP3 (MPEG 1, Layer 3)

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .mp3

Történet: 1982-ben fejlesztette ki a Fraunhofer Institute ezt az ismert, nevezetes kodeket. Az MP3 így 10 évvel idősebb, mint a WAV és az AIFF. A formátum lehetővé teszi a audio kommunikációt a hálózatokon. Az ISDN és DSL beköszöntével MP3 lett a beceneve az interneten terjedő zenének. A formátum adatredukciója kiváltotta a zeneszeretők haragját és ellenérzését, ennek ellenére még mindig nagyon népszerű.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: kisfelbontású, maximum 48 kHz és 320 kbps lehet.

Fájlméret: egészen csekély, tárhelyigénye 77-92 százalékkal kisebb, mint az eredeti CD.

Hang: a tipikus 128 kilobites rátával eléggé tompa, fénytelen, a basszus kevéssé részletes és a CD-hez cseppet sem hasonlítható felbontású. Ez alá semmi esetre sem szabad menni! A 320 kilobit még viszonylag helytakarékos de már sokkal jobban szól. Érvényesül a zene struktúrája, plasztikussága, néhány szám közel azonos hangzású, mint a CD, de a térábrázolás kívánnivalót hagy maga után. Általában jellemző a sötétebb hangkarakter.

Különlegességek: nem csak a legidősebb, hanem a legszélesebb körben elterjedt és használt audio formátum. Szinte minden hordozható eszköz MP3 kompatibilis, valamint a DVD-lejátszók, USB-s készülékek, hálózati lejátszók és számítógépek is.

AAC (Advanced Audio Coding)

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .aac, .mp4, .m4a

Történet: az új évezred kezdetén vezették be az élemedett korú, technikailag elavult MP3 utódaként. Az AAC hozott egy sor javítást, továbbfejlesztést, képes intelligensen összehangolni a kódolási lehetőségeket. Felismeri a hibákat és megteszi a megfelelő ellenintézkedéseket.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: jelenleg 44,1 kHz/16 bit, és maximum 320 kbps lehetséges.

Fájlméret: tárhelyigénye 77-92 százalékkal, mint az eredeti CD.

Hang: az AAC hangzása frissebb, élénkebb és felszabadultabb, mint az MP3. Mivel az MP3 is kapott néhány korszerűsítést, a korábbi nagy különbség a két hangformátum között összezsugorodott. Az AAC legnagyobb előnye, hogy az eredeti tonális karakter megmarad, ellentétben MP3-mal. Ez idő szerint - és úgy néz ki, az is marad - a legjobb méretcsökkentési formátum, ami rendkívül alkalmas adattárolásra is.

Különlegességek: mivel a végződések azonos MPEG szabványból származnak, fennáll az ALAC (Apple Lossless) fájlokkal való összetévesztés veszélye.

WMA (Windows Media Audio)

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .wma

Történet: a Microsoft által a kilencvenes évek végén, internetes telefonálásra kifejlesztett formátum a WMA, mely része a Windows Media platformnak, a WMV és ASF (audio streaming) mellett megtalálható minden operációs rendszerben a Windows 98 óta.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: 48 kHz/24 bit, maximum 192 kbps lehetséges.

Fájlméret: 86-95%-kal csökkentett az eredeti CD-hez képest

Hang: az adatcsökkentés durva, és néha mellékhatások (artifaktok) hallhatóak. De nem elviselhetetlenek az olyan hibák, mint például a The Cure "The Kiss" első taktusaiban észrevehető némi halk kásásság.

Különlegességek: a WMA-t nem szabad összekeverni az új WMA HD formátummal. A HD verzió nagyfelbontású, 96 kHz/24 bites, rátája 768 kilobit/mp. A hangja, helyesen alkalmazva, jelentősen felülmúlja az audio CD-t.

OGG

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .ogg

Történet: az OGG szintén a Xiph.Org Foundation fejlesztése, mint a FLAC és 1998-óta licencmentes ellenfele az MP3-nak.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: nincs pontos adat

Fájlméret: 75-90%-kal csökkentett az eredeti CD-hez képest.

Hang: jellemzői, mint például az ereszkedő hanglejtés és mérsékelt plaszticitás nem teszik szerethetővé az OGG-t. Valójában ezzel még mindig elmarad a WMA-tól és sorolja a büszkeségre okot nem adó utolsó helyre. Ez nem volt mindig így, egy 2005-ös összehasonlításban első helyre került az adatredukált formátumok között.

Különlegességek: viszonylag bonyolult kezelhetőség. Bár beépült stabil OGG kodek az alkalmazások közé (dbpoweramp, EAC, J.River stb), de hiányoznak a beállítási lehetőségek.

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció