Menu

Cart

HIFI-SHOW 2019

 

A múlt hétvégén megrendezett jubileumi Hifi-Show rendezvényéről egy rock-sláger jutott eszünkbe. …Nagy nap volt elszállt úgy mint a tegnap, koncertünk most félbeszakadt folytatjuk, ha eljön a holnap… énekelte az Omega együttes az 1969-ben megjelent Tízezer lépés című lemezének utolsó számaként. Valóban, a hifi azért van, hogy otthonunkban felidézhessük a kiváló zeneszámokat, a hangulatot és a hozzájuk fűződő emlékeinket. A Hifi Show pedig felvonultatja az ehhez szükséges kellékeket. Így egyszerűen – mielőtt sorolnánk előnyeit és hibáit – a népszerű nevén emlegetett „Rezső-Show” egy kiállítás-sorozat, amire büszkék lehetünk, amit elvár a hifi-rajongó közönség. Immáron húsz éve jólesik itt találkozni, beszélgetni, szétnézni, meghallgatni az újdonságokat, a készülékeket és hangsugárzókat.
Ott voltunk 2000-ben az első Hifi Show megnyitásán és ott a 20. évforduló megünneplésén. A helyszín az induláskor eredetileg választott Hilton Budapest City szálloda „Meeting-Point” termei és az első és második emeleti szobái voltak. A Duna partján elhelyezkedő Marriott szálló csak 5 esztendő rövid időszakáig biztosította a rendezés helyszínét, sajnos a feltételek rosszabbodtak, a vezetőség nem hajlandó a bútorzatot kipakolni a szobákból, ezért a kiállítás visszatért eredeti helyére a „West-End” Hiltonba. Az eddig megrendezett húsz kiállításon annyi készülék és hangsugárzó került bemutatásra, amivel könnyedén meg lehet rakni a Keleti Pályaudvar előtti Baross teret.

Idén, a megszokott novemberi időpont helyett, kicsit korábban érkezett el a hifi-rajongók „szent ünnepe”. Ez a huszadik, ezért mindenki kitett magáért. A kiállítók közül mindenki vállalta a nem kis elkötelezettséget és teherbírást – ami szükséges végigvinni egy ilyen kiállítást, készülődéssel, pakolással és a kétnapos társadalmi közszolgálattal együtt. Van aki szinte kabátzsebben megoldotta a logisztikát, van aki három teherautóval érkezett.
A látogató közönség lelkesedése és érdeklődése nemhogy alábbhagy, a húsz év alatt fokozatosan növekedett. Az időtartam alatt megélt korszakok igen változatos felhozatalt mutattak, több évbe telt időszakokkal váltották egymást, televíziók, házimozi, hifi sztereó, High-End berendezések és hangsugárzók. Mindig az adott év színvonalán reprezentálta magát az analóg és a digitális technika.

A gyorsan változó piac most is tartogatott meglepetéseket.
A kiállítási összefoglaló következő képeiben nyomon követhetjük a mai trendet, amely az igényes, komoly összegekbe kerülő hangzásélmény megvalósítását ígéri lakószobáinkban. Képriportunk az élmények felidézését szolgálja, nem kívánunk semmilyen rangsort sugallni, a felsorolás a kiállítási térkép sorrendjében következik.

Az előcsarnok szabad területén bemutatkozott, a hifi rajongók számára talán legfontosabb, egy Yamaha zongora a Szonáta Hangszerbolt prezentálásában. Már a nyitás előtti napon történt hangolásnál „fül edzést tartva” a zongorahangoló türelemmel viselte szerkesztőségünk tagjainak érdeklődését. Igen, csupán ennyi kell, három méter a hangszertől, ahhoz, hogy valamennyire kapaszkodót szerezzünk a hangzás megítéléséhez, a tesztekhez.

 

 

Meeting Point szinten nagy szobákban, gazdag felhozatallal állított ki a HOME MOVIE KFT., az AV LAND, a L’AUDITEUR, a HORN DISTRIBUTION, az Audiophile-Szalon, az AUDIOPARTNER, a HUMAN – RAFFAY AUDIO és az ESENS AUDIO. Az itt található nagyobb méretű termek és szobák lehetőséget adtak több termék bemutatására és nagyobb szabású installációk kialakítására.

Az első emeleti kiállító szobák a személyes hallgatási hely koncepcióját tükrözték. A kisszobai installációk abban a reményben készültek, hogy ennyi magánszférája sokunknak van, amelyen belül lehetőség van kialakítani egy zeneszobát. Ha nincs külön szoba, akkor a családi/nappali is szolgálhatja a célt, összesen 3 x 3 méter hely kell hozzá. Itt állított ki az OCTOGON AUDIO, a VINIL CENTER, az EKLINE AUDIO, az ETALON AUDIO, a MUSIC TOOLS, a BASYS KFT., a JUNIOR SWEET /ESENS AUDIO, az Audiophile-Szalon, a 72 AUDIO/SOLAR PRO, a ZEBRAUDIO, az ALLEGRO AUDIO, az IMPRESSIVIA, az OZ AUDIO, az ANALOG VOICE, a DUNAUDIO, a SAKE-YOBA, a JUNIOR SWEET /ESENS AUDIO.

 

 

 

A bemutató sztárja vitathatatlanul a „nagymacskák” sora, élükön az olaszok legnagyobbja, a The Sonus faber és az Aida párosával, folytatva a sort a Kef Blade és Magico hangsugárzókkal. A nagy európai kiállításokon sem hallani olyan bemutatót, amelyet a Djabe együttes produkált. Először meghallgattuk az együttes, a szokásos fellépéseiknél csendesebb és selymesebb hangzással kevert koncertjét, majd a speciális audiofil-felvételeiket az Abbey Road Studios-nál felvett hanglemezről és mester-szalagról. Mindehhez az Audiophile-Szalon szolgáltatta a kiváló berendezéseket és a hangsugárzókat.

 

 

Az audio-kedvelő emberek sokat szeretnek vitatkozni a technológiáról. A technológiához való férfias hozzáállás nemcsak ésszerű és gyakran nagyon érzelmi, hanem messze túlmutat a technológia instrumentális használatán. A romantika aktív és optimista természetű, irányulhat a technológia külső jellemzőire (hogyan néz ki valami) vagy a technológia megtapasztalására (mi van benne). A reakció mindkét esetben elég drámai, kiváltképpen a felszereltség bizonyos osztálya iránt, de emellett rapszodikus is, azonnali lenyűgözés bizonyos műszaki jellemzőkkel kapcsolatban, gyakran a fokozott nosztalgia érzéseivel kombinálva. Az érzelmesség egyértelműen meghaladja a technológia egyszerű használatát, nagyon maskulin jellegű (a nőknek gyakran csak azt érdekli, hogy az eszköz működik-e vagy sem) és gyakran olyan tárgyakra irányul, mint az autók és a hifi. Legyen lehetőleg nagyon ritka és nagyon drága. Az érzelem hisztérikus és erotikus is lehet.
Melyek az igazán vonzó pillanatok a zene világában? Léteznek bizonyos kompozíciók amelyek bizonyos érzelmeket, lelki szenvedést, szívdobogást, libabőrt, sírást, sikoltozást és más pszicho-élettani reakciókat idéznek elő?

Természetesen. Mindannyiunknak megvan a saját zenei érzékenysége, a saját kiválósági küszöbértéke, ami nagyon személyes. Akár lehet néha öntudatlan választás vagy általában tudatos a zenei pillanatok „megélése”, amelyeket gyönyörűnek és élvezetesen hallgathatónak tekintünk. Sőt, sokszor az öröm nemcsak a kompozícióból, hanem a különféle elemeiből is származhat. Először a zene értelmezése, majd a helyszín hatása, az a tény, hogy egyedül vagy jó társaságban vagyunk, és más tényezők, amelyeket mindenki megtalálhat az ízlése szerint. Pontosan ezekben a helyzetekben egyesek hajlamosak elégedetlenségünk kifejezésre az amúgy szeretett rendezvénnyel kapcsolatban. Ennek ellenére a helyiségekben a hangulat mindig visszatér az ízléses zenehallgatáshoz, ami kellemes érzelmeket adhat, mindaddig, amíg egy igazán jó rendszeren keresztül élvezik. Igenis léteznek olyan hangsugárzók, amelyek nagyon kritikusak az elektronikával való együttműködés és a hallgatási környezetben való pozicionálás szempontjából is. Az ilyen hangrendszereknek egy része, ha türelmesen és helyesen vannak elhelyezve, képesek magas szintű teljesítményt nyújtani és jutalmazni a szerencsés és „kellemesen kimerült” tulajdonos erőfeszítéseit.
Szilárdan hisszük, hogy 2019-ben egyáltalán nem anakronisztikus, hogy sok cég bemutatóját részben vagy egészen az analóg világnak szentelte. Igaz, van olyan digitális irány is, amely úgy hangzik, mint amiben soha nem mertünk volna reménykedni.

A DSD-fájlok, amelyeket aprólékos hangolású rendszereken hallgatunk, olyan hang-teljesítményt nyújtanak, amire valószínűleg még azok a hangmérnökök sem gondoltak, akik az eredeti analóg felvételeket készítették. Ugyanakkor különleges izgalom jár át, ha átnézzük vinyl-lemezekkel teli szekrényünket. A vita a lehető legmagasabb minőségről kell szóljon, a hallgatás élvezete szempontjából mérve. A kérdés – hogyan lehet könnyebben elérni és mindenre mennyi az anyagi ráfordítás(?) – még nyitva van.

 

 

Másrészt, a fizetőképes kereslet, az elmúlt években fokozatosan, az analóg termékek kínálatában évente 10%-kal növekedett, míg a digitális árucsoportban (a CD-lejátszók eladásainak csökkenése miatt, még a DAC-ok és a streamerek nagy száma ellenére is) a komponens készülékek területén 13%-al csökkent. Fontos számunkra, hogy zenét hallgassunk, az, hogy digitális vagy analóg forrásból, csak a lelkes rajongók táborainak számít igazán.

Az árakról. A kiállított berendezések, hangrendszerek az audiofil és High-End szegmensének válogatott gyöngyszemei voltak, és mint ilyenek, áruk is a válogatottan minőségi alapanyagokat és a befektetett mérnöki energiákat mutatták. Egyet tudnunk kell! A termékek ára a világpiaci kereslethez és a kínálati viszonyokhoz megállapított. A gyártókat (akik a világpiacra gyártanak) hidegen hagyja bizonyos magyarországi vásárlói rétegek negatív véleménye és lekicsinylő értékítélete. A kereskedelmi tárgyalások és szerződéskötések alkalmával a gyártók magyarországi disztribútoroknak meghagyták, keressék meg a fizetőképes keresletet és mint az ábra – miszerint legalább öt nagy és húsznál is több kicsi cég él évtizedek óta a piacon – mutatja, ez működik. Tessék csak belegondolni, mennyi termék lett eladva a hazai üzletekben, bemutatótermekben csak az elmúlt húsz év alatt – és érdekes, a megelégedett vásárlók sokasága nem írogat negatív megjegyzéseket a facebook fórumokra. Inkább magáévá teszi a zenekultúra nyújtotta élvezeteket.

A Hifi-Show amellett, hogy kereskedelmi vállalkozás, a termeiben bemutatott installációkkal felkér bennünket arra, hogy vizsgáljuk meg újra a zene technikájával való kapcsolatunkat. Annak az időnek az unciája, amelyet egy hangrendszer komoly meghallgatására szánunk, minden bizonnyal nem pazarolható – ezért érdemes év közben a sok cég bemutató termét gyakran látogatni.

A fotókat köszönjük Nagy-Palóc Ildikó képművésznek és Pallai Gábor operatőrnek.

 

 

hifishow2019

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

MÜNCHEN 2019 ÚJDONSÁGAI II. RÉSZ

 

A múlt hétvégén München Európa legjelentősebb hifi és High-End kiállítási eseményét tartotta. A High-End Society által szervezett rendezvény a zene szerelmeseit és az audiofileket a világ minden tájáról a bajor fővárosba vonzotta. A zárt ajtók mögött fontos találkozók, tréningek és intenzív üzleti megbeszélések zajlottak, aminek következtében az elkövetkező néhány hónapban lesz mit bemutatni, tesztelni és lesz miről pletykálni. A szakmai megfigyelők és a vásárlók szempontjából természetesen a legfontosabb az új termékek bemutatkozása. Már az esemény időpontjában készült kép-riportunkból is kiderült, a kiállításon részt vevő mindegyik vállalat több új terméket hozott magával, ezért szeretnénk ajánlani az idei esemény legérdekesebb újdonságai közül néhányat.

 

 

 Vertere A DG-1 DYNAMIC GROOVE lemezjátszó. Az új Vertere DG-1 lemezjátszó a luxuskategória leginkább megfizethető készüléke, megalkotásában a leginnovatívabb gondolkodás mellett szerepet játszott a lehető legegyszerűbb beállítás és használat. A DG-1 nagyon közel van a nagyteljesítményű a High-End lemezjátszókhoz, sőt tele van újításokkal.
Az új DG-1 Dynamic Groove lemezlejátszó azok számára készült, akiket a teljesítmény és a magas igényű audio elvárások vezérlik, de egyszerű beállítást és könnyű használatot keresnek. A már meglévő innovációk és az anyagminőség, a megmunkálási tűréshatárok megadják a módját, a koncepció a Vertere cég filozófiájának gyökereiben keresendő. A minden elemében az alapoktól megtervezett lemezjátszó újragondolására, a végső cél elérése érdekében minden felesleges elemet eltávolítottak. A cél: a zene, és annak lehető legrövidebb úton történő eljuttatása a hallgatóhoz. A lábazattól a sasszin keresztül a karig és a csapágyig mindent újraterveztek és újjáépítettek, néhány hanglemez lejátszási alapelvet továbbfejlesztve. Az eredmény egy elegáns lemez-lejátszó, amely egy kicsit technikainak tűnik, mert a referencia modellek tervezésén alapul, hogy kiváló teljesítményt és könnyű kezelhetőséget biztosítson megfizethetőbb áron.

 

 

 

Magico A3 hangsugárzó. A hangsugárzó-tervezés területén a Magico úttörő az alumínium mint alapanyag használatában. Az első alumínium burkolatot 1994-ben építették és azóta sem tértek vissza más hagyományos anyaghoz. Az új A3 inspirációját a mérnöki kihívás hozta létre, annak érdekében, hogy ne csak egy, a teljes hallható hang sávot lesugárzozni képes hangsugárzót hozzon létre, de a legnagyobb modellek tervezési filozófiáját is bemutassa egy szélesebb közönség számára elérhető áron. Az A3 hangszekrénye igényes, precíziós megmunkáláson átesett 6061 T6 típusú, a repülőgép gyártás során felhasznált alumíniumból van kialakítva. A konstrukció egy komplex belső merevítő szerkezetet tartalmaz, amely növeli a ház merevségét és tömegét, miközben minimalizálja az összes rezonanciát. A szálcsiszolt alumínium burkolat fényes és szilárd, a 4-pontos, tüskés talapzat tökéletes kapcsolatot biztosít a padlóhoz.

A kiterjesztett magas frekvenciákat egy újonnan kialakított, 28 mm átmérőjű membránnal ellátott, magas hangszóró biztosítja, amelynek energikusságát beryllium mágnes erőtere biztosítja. A kalibrált rendszer optimális környezetet biztosít a középhangszóró számára, hogy az a mély-hangszórók membránjának hátra sugárzott energiáitól függetlenül működjön.

A mély és közép-hangszórók membránjának alpanyagát Multi-Wall szénszál és XG Nanographene réteg felhasználásával állítják elő, amely optimális merevség/tömeg arányt biztosít ideális csillapítási tulajdonságokkal. Az új, neodímium alapú meghajtó-rendszer extra nagy mágneseket tartalmaz, amelyek biztosítják a stabilizált mágneses mezőt a 75 mm hosszú titán anyagú lengőtekercsek. Az A3 mind a négy hangszóróját akusztikai, mechanikai, elektromágneses és termikus viselkedésre optimalizálják a legmodernebb szimulációs vizsgálati berendezésekkel. A Magico exkluzív ellipszimmetriás crossover topológiájának tervezésekor az anyagfelhasználásban a németországi Mundorf-tól származó modern alkotó elemeket használják.

 

 

Elac Miracord 60. A High-End ez évi, különleges ünnepén a német hifi-berendezések gyártói közül nem sok vállalat mutatott be annyi újdonságot, mint az ELAC. Ez évben két teljesen új családot láthatunk, a Carina sorozatú hangsugárzókat és az új Alchemy elektronikai komponenseket. Mindenképpen vonzók és hifi-szívdobogtatók a PPA-2 phono előerősítő, az univerzális DDP-2 előerősítő beépített digitális analóg átalakítóval, és egy erőteljes DPA-2 erősítő áramforrás kliens funkcióval.
A látogatókat azonban elsődlegesen egy új lemezjátszó a Miracord 60 vonzotta. Első bemutatása is egyértelmű jelzés, hogy ez a német cég nem fog megállni az analóg források szegmensének kínálatánál. A Miracord 60 egy szíjhajtású futómű, melynek kivitelezése a Miracord 90 díjnyertes zászlóshajóra, annak jellegzetességeire utal. Fényesre lakkozott alap alumínium elemekkel van körülvéve, ehhez hozzáadva egy szénszálas kar és egy új alumínium lemez-tányér.

 

 

Sonus Faber Minima Amator II. Az olasz tervezők a közelmúltban úgy döntöttek, hogy gazdag történelmüket öregbítik és több olyan modellt indítanak el, amelyek egyértelműen utalnak erre az örökségre. Az Elekta Amator sorozatot az 1992-es eredeti design alapján a Minima Amator II modellel bővítették. Az Electa Amator III modell sikere megerősíti, hogy az „ügyfelek” nagyon szeretik a Sonus faber művészi törekvéseit. A Minima Amator II két-utas kialakítású, 1 hüvelyk membrán átmérőjű Damped Apex Dome technológiával és 6 hüvelykes mélysugárzóval, a hagyományos és a modern koncepció kombinációja. Az alumínium kosaras mély/közép-hangszóró membránja cellulóz és üvegszál kombinációja. A hangszekrény burkolata tömör dióból készült, bőr kárpitozással az első és hátsó részen valódi bőr kárpitozással. A nagy modellekben bevált, saját szabadalommal védett Paracross crossover a hangszóróknak optimális működési feltételeket biztosít. A Minima Amator II modellhez nem készítettek dedikált állványokat, mert – a gyártó szerint – a monitorok olyan kicsik, hogy könyvespolcra is beállíthatók.

 

 

Wilson Benesch GMT ONE. A harmincadik születésnapját ünneplő Wilson Benesch úgy döntött, hogy „magának” és leghűségesebb rajongóinak megtervezi a következő szenzációt a GMT ONE modellt. Nem, nem egy gigantomániás, több mázsás, csúcs-lemezjátszót terveztek, (bár minden relatív) inkább egy csinosan „duci” modellt, amely számos eredeti alkotóelemből áll, ezek mindegyike érdekes. Először is, ez az új gép egy Omega Drive nevű meghajtást használ. A britek azt mondják, hogy ez a világ első, valóban pontos, tengelyirányban mágneses hajtású lemezjátszója. A rendszert úgy tervezték, hogy példátlan forgási pontosságot és gyakorlatilag (mérhető vagy mérhetetlen?) mechanikai zajtalanságot biztosítson. Az Omega Drive mellett, a Wilson Benesch születésnapi lemezjátszója számára, egy optikai mérő rendszerekkel foglalkozó céggel együttműködve, kifejlesztette az Alpha Isolation rendszert. Az elkészült megoldás autonóm, mikroszkopikusan precíziós lemeztányér rezgésszigetelő rendszer. Szinte elképzelhetetlen a Piezo VTA, a világ első, távoli, függőleges nyomkövetési-szög vezérlése, amely a hallgatási pozíciótól vezérelve lehetővé teszi a VTA 2,5 mikronos pontosságú beállítását!!! Természetesen a torta nem lenne teljes a hab, az új,dedikált hangszedő nélkül.

 

 

Primare A35.2Primare A35.2 A svéd márka katalógusa jelentős átalakulást mutatott az elmúlt években. Alapvetően az „A/B”-osztályú erősítők helyett az új „D”-osztályú elektronikai rendszereket részesítették előnyben. Szinte minden forrás-készüléküket, az integrált erősítőket is, a „Prisma” hálózati modullal szerelik vagy az ilyen modul jövőbeli felszerelésének lehetőségét kínálják. Idén Münchenben a Primare bemutatta a PRE35 Prisma elő-erősítőt, az R35 phono elő-erősítőt, a DD35 CD-t és az A35.2 jelű új erősítőt. Ez a márka a „legerősebb” a saját fejlesztésű UFPD 2 erősítő-technológiájával, amely nagy teljesítményű, nagyon alacsony torzítással, azonnali impulzus-idővel és abszolút lineáris erősítéssel rendelkezik a teljes sávszélességen.
A modern kivitel ellenére az A35.2 klasszikus teljesítményerősítő. Sztereó üzemmódban a készülék 200 W teljesítményt kínál 8 Ω-on, de a leendő tulajdonosok tervezhetik egy második erősítő megvásárlását és mindkettőt mono-üzemmódra kapcsolhatják. Az áthidalás után 800 W-ot kapunk 8 Ω-on. A Primare biztosítja, hogy az ilyen nagy kimeneti teljesítménynek köszönhetően az A35.2 képes még a legigényesebb hangszórók vezérlésére is. 

 

 

McIntosh C70 és az MC2152. A 70. évfordulóra tervezett modellek. Az amerikai erősítő gyártó óriás bemutatóján nehéz volt rámutatni a legkedvesebb modellre vagy a a High-End csillag cím egyértelmű jelöltjére. A bemutatott új termékek listája szinte végtelennek látszik: MC611, MC312, MI128, MI254, MA252, MA9000, MA8900, MTI100, MT2, RS200…
Mivel ebben az évben ünneplik a Frank McIntosh által fémjelzett cég alapításának 70. évfordulóját, a figyelem a C70/MC2152 típusú erősítők jubileumi rendszerére összpontosított. Csak hetven ilyen rendszer készül és mindegyik automatikusan gyűjtői elemmé válik. Minden készülék speciális jelöléseket és sorozatszámokat hordoz. A készülékekhez mellékelnek egy McIntosh „történelem könyvet” is, amelynek boldog tulajdonosa így örök emléket kap.

A C70 70. évfordulós előerősítő egy klasszis. Klasszikus kiviteli jegyeit más több készülék hordozza, jellegzetesen McIntosh. Ezzel ellentétben az MC2152 teljesítményerősítő teljesen új kialakítású. A készülék nyolc KT88 vég-csövet használ a teljesítmény-fokozatban, amelyeket négy 12AX7A és négy 12AT7 szolgál ki. Ebből a rendszerből csatornánként 150 Watt teljesítmény nyerhető.

Ha valakit komolyan érdekel egy évfordulós összeállítás, annak javasoljuk, hogy minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot a hazai forgalmazóval, ugyanis nincs hiány az audiofilekből akik örömmel helyeznék el ilyen édességeket a „hálószobában”.

 

 

Audio Research REF160S. Az Audio Research bemutatta az új Referencia 160S sztereó erősítőt. Az amerikai cég képviselői szerint ez a készülék hozzáférhető formában viszi piacra a mono-modell, a REF160M csodálatos felbontását, dinamikáját és zenei kifinomultságát. A konstruktőrök kihasználták a monoblokkok tervezése során szerzett tapasztalatokat és beépítették az új modellbe a „nagy” végfokok DNS-ét. A REF160S olyan elektroncsöves erősítő, amely jellegzetesen átlátszó teljesítmény-mérőkkel rendelkezik – ezeken áttűnik a nyolc KT150 cső derengő fénye. Az új modell ugyanazokkal a funkciókkal van felszerelve, mint a REF160M, beleértve a szabadalmaztatott auto-bias áramkört, a kapcsolható üzemmódokat (trióda vagy ultraline), az RCA és az XLR bemeneteket, valamint a teljesítménycső felügyeleti módját. Elektroncsöves erősítőtől 140 Watt teljesítmény csábító ajánlat! Mivel az erősítő súlya meghaladja a 45 kg-ot, olyan fogantyúkkal van ellátva, amelyek biztosan hasznosak lesznek a telepítés során.

Várakozással állunk a rengeteg új termék hazai megjelenése előtt, reméljük szép számmal tesztelni is megkapjuk a forgalmazótól, addig is minden információt megosztunk Kedves Olvasóinkkal.

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

HIGH END MUNICH 2019 - Hangzásvilág képriport

 

A müncheni High-End Show a legnépszerűbb audio-esemény Európában. A High End Expo mára világszerte ismert és sikeres szakkereskedelmi vásár, amely Európa többi kiállítás szervezőjének referenciája, az audiofilek inspirációja és a jó üzlet meghatározott forrása. A show összekapcsolja a konzerv zenét támogató összes technológiát, hang-rendszertől függetlenül. A digitális és analóg jelfeldolgozók, a lemezjátszók és a némán futó merevlemezek, erősítő-monstrumok és hangsugárzók itt mind megtalálhatók.

A vásár négy napján, május 09. és 12. között, a teljes kapacitású 29 000 négyzetméteres kiállítási területen összesen 42 országból mintegy 518 kiállítót és 20 000 látogatót üdvözölhetett, tehát ez az esemény a Hifi-Show naptár vitathatatlanul legfontosabb dátuma. A látogatók első kézből kapnak rálátást az idei megjelenésű termékek választékára. A kiállítás egyben „különleges hangverseny” is. A rendezvényen négy hatalmas területen és 138 kisebb szobában számos jól ismert márka legfrissebb terméke kerül bemutatásra.

A High-End cégek igazgatói, a konstruktőrök és a kiállítók érdekes előadásokat tartanak a hangtechnika elméleteiről és a most bemutatásra kerülő tárgyairól. A rendezvényen számos előadás került megrendezésre, hogy tájékoztasson és megválaszolja a kétséges audiofil kérdéseket. A üzletemberek kapcsolatba léphetnek egymással és üzletet köthetnek, míg a magán látogatók láthatják a legfrissebb kép- és hangtechnikát. A gyártók, importőrök, forgalmazók, beszállítók és kiskereskedők a világ minden tájáról érkeznek, hogy megnézzék az 518 kiállítót, akik bemutatják legjobb termékeiket és szolgáltatásaikat. A rendezvényhez kapcsolódóan a tájékoztatás legmodernebb módján külön alkalmazások állnak rendelkezésre az iOS és az Android okos-készülékeket használók számára.

A High End Show meglátogatásának több oka lehet. Egyesek úgy vélik, hogy ez a show az audiofil inspirációnak végső forrása, míg mások a legmagasabb prioritású üzleti lehetőségeket látják benne. A fogyasztói elektronika és a hifi-újdonságok különböző kategóriában lévő alternatívái között mindenki megtalálhatja az ízlésének és elképzeléseinek megfelelő terméket. A világ legnagyobb hifi show-ján a látogatók láthatják, hallhatják és megismerhetik az iparág legújabb trendjeit, amelyek mindegyike „egy kalap alatt” gyűlt össze. A látogatók várják az audio termékek teljes spektrumát, a számítógépes hang- és multimédiás termékek, hálózati képes audio rendszerek, audio streaming megoldások, digitális vezeték nélküli rendszerek választékának bemutatását. Nagy érdeklődésre számít a fejhallgatók és kellékeik széles választéka, minden típusú hangszóró, elektroncsöves és félvezetős erősítő minden árkategóriában. Nagy területen CD-k és vinyl-lemezek kerülnek forgalomba. A zenei öröm garantált, több bemutatóval, mint valaha. Ezen kívül vonzó, élő zenei programokat, a technológiai színpadon ingyenes rendezvényeket, számos érdekes előadást és műhelyt láthat-hallhat sőt, pihentető kezeléseket is igénybe vehet a látogató.

„Az érdekelt cégek pozitív visszajelzése kiemelten hangsúlyozza a High End Munich 2019 státuszát, mint a világ vezető hifi kiállítás- és innovációs platformját” – nyilatkozta Jürgen Timm, a High End Society igazgatótanácsának elnöke.

A Hangzásvilág Magazin, tudósítója Vásárhelyi Gábor jóvoltából, képriporttal készült olvasóink gyors tájékoztatására. A luxus szobákban és lakosztályokban készült menü egyben az „ízlelő rendszerek” próbája is, amely ezt a finom „best of” válogatást összehozta. A hosszabb zenehallgatás és a mélyebb beszélgetések a cégvezetőkkel és a tervezőkkel nem maradhattak el. A teljesség igénye nélkül íme a High-End Audio színe-java 2019 tavaszán!

 

high-end-show-munich-2019

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

High End Show München 2019 - A.I.D.A. Audio beszámoló

Mint ahogy már évek óta szokás, úgy idén dén is ellátogattunk Münchenbe a High End Show-ra, Európa legnagyobb hifi kiállítására. Szűkös időkeretünk miatt főleg az általunk forgalmazott márkák képviseleteinek meglátogatására szorítkoztunk, álljon hát itt, hogy mit is láttunk.

 

NAD és Bluesound

A Lenbrook csoport standját nem a meglepő újdonságok uralták, hanem a NAD és Bluesound márkák már ismert termékeiből láthattunk egy kis válogatást. A gyártó főleg a Master szériára fektette a hangsúlyt, melyek közül érdemes is kihangsúlyozni a sorozat legújabb tagját, az idén megjelent M10-es streaming képes D osztályú erősítőt, ami a szaklapokban és online portálokon is remek fogadtatásnak örvendhet. Természetesen a kiállításról nem hiányozhatott a Bluesound audiophile multiroom választéka sem. A képeken is látható, hogy új termékek nélkül is hatalmas érdeklődés övezte a tengerentúli gyártót.

Azonban egy fontos bejelentés mégis történt a High End alatt: a NAD egyességre lépett a Purifi céggel, mely a jövőbeli erősítő technológiát fogja némileg új vizekre terelni. Az Eigentakt technológiát integráló erősítők a Purifi cég egyik alapítója, Bruno Putzeys elmondása szerint bármilyen hangfal impedenciával, hangerővel és jeltartalommal megbirkóznak, ami észrevehetetlen 0.00017% alatti THD (teljes harmóniuks torzítás) és IMD (intermodulációs torzítás) szinteket valamint kivételesen lágy clipping-et fog eredményezni. A 2014-ben alapított Purifi-nek ez az egyik első olyan technológiája, ami – a NAD-nak köszönhetően – szélesebb körökben is elterjedhet. Ami biztosnak tűnik, hogy első körben a jövőben megjelenő Master sorozat tagjainál fogják alkalmazni az Eigentakt technológiát, de hogy ezek mely készülékek lesznek, azt még titkolózás övezi.

 

 

KEF

 

Az angol hangfalgyártó szokás szerint idén is szokásos helyén, két egymásba nyíló szobában mutatta be termékeit. A külső, nagyobb teremben megcsodálhattuk az aktív vezeték nélküli LS 50 Wireless választékot a kistestvér LSX teljes színpalettájával egyetemben. Lehetőségünk nyílt arra is, hogy a kis vezeték nélküli hangszórókhoz most megjelenő padló- és polcállványokat, valamint fali konzolokat is szemügyre vegyük.

 

 

Természetesen nem hiányozhattak az új R széria hangfalai sem. A belső helyiségben, az LSX hangszórók mellett, lehetőség volt meghallgatni az R széria legnagyobb tagját, az R11-et is, amit Hegel elektronikával hajtottak. Az új R széria kiváló hangzása most sem okozott csalódást, egyes tesztek nem hiába tartják kategóriájában etalonnak.

 

 

Cyrus

 

Ha már a szigetország egyszer szóba került, akkor nem feledkezhetünk meg a Cyrus remek elektronikáiról sem, melyek a Neat Acoustics hangfalaival foglaltak helyet a standjukon.

Igaz, a Cyrus jelenleg kiemelt újdonsága sem számít annyira újnak, viszont annál komolyabb előrelépést jelenhet a Cyrus készülékek jelenlegi vagy jövőbeli tulajdonosainak. Ez nem más, mint az idén megjelent QXR kiegészítő. A modul olyan előrelépést jelent a hangminőségben, mintha egy kategóriával komolyabb rendszer birtokába kerülnénk. Az elektronika egyes készülékekbe beszerelve választható, vagy meglévő (kompatibilis) készülékek esetén utólag is van lehetőség a bővítésre. Utóbbi esetben a viszonteladóval vagy forgalmazóval kell felvenni a kapcsolatot, mivel az elektronikák házilag történő módosítása nem ajánlott.

 

Inakustik

 

A német Inakustik az aktuális kábel újdonságaik bemutatása mellett a két szobájuk egyikében a Piega hangfalak meghallgatását is lehetővé tette. Aminek azonban nagyon örültük, hogy végre kezünkbe kerülhetett a hamarosan megjelenő LS-804 hangfalkábel bemutató példánya, ami a felsőkategóriás Air széria egy valamivel olcsóbb, és ráadásul lapos kialakítású tagja lesz. Valamint az AC-2404 Air tápkábel belsejébe is betekintést nyerhettünk, aminek megjelenését szintén nagyon kíváncsian várjuk.

 

Magnat

 

 

A német hifi cég a Heco hangfalakkal egy szobában demózta a Magnat hangfalválaszték felső kategóriáját képviselő Signature 1109-es álló dobozokat, amit a hibrid csöves RV 4-es erősítő hajtott. Újdonságokat sajnos itt sem láthattunk… Azaz… Valami készül a Magnat háza táján csak ugye még a titkosnál is titkosabb.

 

Onkyo és TEAC

A 2018-as IFA-n jelentették be hivatalosan, hogy az osztrák Aqipa átvette többek között az Onkyo és TEAC európai forgalmazását is. Az Aqipa kissé eldugott szobájában a hangsúlyt főleg az Esoteric elektronikák kapták, melyekből többet is kiállítottak a külső bemutatóteremben, míg a belső szobában demóztak is velük. Ennek ellenére lehetőségünk volt élőben megnézni (és sajnos tényleg csak nézni) a TEAC legújabb direkt meghajtású lemezjátszóját, a TN-4D modellt. Mellette pedig a TEAC referencia sorozatának három képviselője kapott helyet (a fotón felülről lefele): az UD-505 USB DAC/fejhallgató erősítő, a CG-10M órajel generátor és a hamarosan megjelenő AP-505 végerősítő.

 

Mint ahogy az kiderülhetett, azért sikerült megtudtunk pár dolgot arról, hogy a gyártók mikre készülnek a közel és kicsit távolabbi jövőben. Ezekről természetesen azonnal írni fogunk, amint azok hivatalos bejelentésre kerülnek.

 

Forrás: Aida-audio.hu

IFA 2018: Kép és hang ünnep Berlinben

Sok víz lefolyt a Berlint átszelő Spree folyón amióta az első Internationale Funk Austellung (IFA) technológiai szakkiállítást megrendezték. A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán jártunk
Az eltelt idő alatt többször változott a rendezvény helyszíne, a mérete, sőt az innovációval párhuzamosan a témája is, de az viszont nem, hogy továbbra is a európai kontinens legfontosabb, és a világ egyik legjelentősebb iparági eseményéről van szó. A vásárra ezúttal is a nyár utolsó és az ősz első napjaiban került sor, hiszen a kapukat augusztus 31-én reggel nyolckor nyitották és szeptember 5-én este hatkor zárták.

Folytatva a korábbi évek hagyományait az Az IFA 2018-ban is döntögette a rekordokat. Idén több, mint 160 000 négyzetmétert foglaltak el a standok az eseményen, amelyen a látogatók száma elérte a 400 000 főt! Az az igazság, hogy már ott tartunk, hogy ez a pár nap már nem is elég ahhoz, hogy az ember tisztességesen végig látogassa a kiállítást. Hatalmas méretűre dagadt ugyanis a vásár, így komolyan szelektálni kell a szóba jöhető témák és kiállítók között.

 

 

 

Trendek, témák

 

Az IFA mindig is egyfajta tükörként is szolgált, amely tűpontosan megmutatta, hogy milyen irányba is halad a technológiai iparág. A hagyományosan erős szórakoztatóelektronika mellett 2018-ban az elmúlt évekhez hasonlóan komolyan képviseltette magát a telekommunikáció, láthatóan jönnek fel az okos otthon termékek, továbbra is tartja magát az IT, a hordozható és hagyományos számítógépek, és egyre nagyobb szerep jut a robotikának, illetve a mesterséges intelligenciának. Mostani cikkünkben értelemszerűen a szórakoztatóelektronikai szegmensre koncentrálunk, tehát a televíziókra, projektorokra, egyéb vizuális eszközökre, és az audio termékekre.

 

 

Tévék - Tombol az OLED láz

 

Néhány évvel ezelőtt még az volt a nagy szám, ha valaki bemutatott egy OLED tévét, most pedig ott tartunk, hogy már azokat a vállalatokat kell vadászni, amelyek nem rendelkeznek ilyen készülékkel. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az OLED jött, látott és győzött, legalábbis a televíziós szegmensben. Ez nem meglepő, hiszen a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete, és az ebből következő végtelen valós kontrasztarány tényleg iszonyúan látványos, és minőségi ugrást jelent a hagyományos LED LCD technológiához képest. Általánosan elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest tovább sikerült növelni a fényerőt, és javítani a mozgás megjelenítésen.

A technológia első számú támogatója és motorja az LG, így nem meglepő módon idén a dél-koreai konszern mutatta be a legtöbb OLED készüléket, így például az E8 és W8 televíziókat, amelyek már megkapták az idei csodafegyvert, az Alpha9 képfeldolgozó processzort. Ez minden korábbinál nagyobb színpontosságot, tisztább tónusokat produkál úgy, hogy jelentősen képes tompítani az esetlegesen jelentkező szemcsésedést vagy sávosodást. Amit láttunk, annak alapján az LG-nek nem kell aggódnia, és jó eséllyel megtarthatja piacvezető pozícióját ebben a szegmensben. Többek között köszönhetően annak is, hogy láthatóan e cég teszi bele a legtöbb energiát abba, hogy népszerűsítse az ilyen típusú televízióit, az általuk felépített lenyűgöző, OLED tévékből álló kanyon minden más cég díszleténél hatásosabbra sikerült.

 

 

A Sony is nagyon keményen odatette magát, hiszen a cég bemutatta végre a nagyközönség előtt is a közelmúltban debütált Master sorozatát. Az AF9 OLED és a ZF9 LED LCD televízióknál lépett színre ugyanis az új generációs X1 Ultimate képfeldolgozó processzor, amitől a japán cég nagyon sokat vár. Ennek egyik erőssége a rendkívül jól működő felbontás felskálázás, és a HDR igen pontos és tiszta megjelenítése. Természetesen működés közben is megtekintettük az új televíziókat, amelyek nagyon meggyőző képminőséget produkáltak. A Philips is előállt egy komoly újdonsággal, ez pedig az OLED903, amelybe az LG által gyártott 4K HDR OLED panelre, valamint az idén debütáló P5 képfeldolgozó processzorra épül. Természetesen nem hiányzik belőle az Ambilight sem, amely dinamikusan változó fényglóriát varázsol a készülék köré. Emellett ellátták egy különleges, az audio specialista Bowers & Wilkins által fejlesztett hangprojektorral. Ez az 50 wattos integrált egység meglepően jó hangminőséget produkált, még a basszusok is egészen szépen szólaltak meg, úgyhogy mindent összevetve a Philips egy kifejezetten ígéretes terméket tett le az asztalra.

 

 

Rajtuk kívül még bemutatta OLED televízióit többek között a Grundig, a Vestel, a Toshiba, a Metz vagy épp a Loewe, hogy csak néhány példát említsünk. Ezek azonban a kép minőség tekintetében egy kicsit elmaradnak a élvonalbeli gyártók modelljeitől. Tehát világosan látszik, hogy van különbség az OLED tévék között is, és aki a legjobbat akarja, annak még mindig a Nagyokhoz kell fordulnia.

 

 

 

Tartja magát az LCD

 

Elsősorban az innovatív kvantumpontos paneleknek köszönhetően a LED LCD technológia továbbra életképes az OLED-ek mellett a prémium kategóriában is. Az eljárás két legnagyobb támogatója, a Samsung és a TCL kiállított tévéi tökéletesen alátámasztották ezt, hiszen e modellek remek képminőséget produkáltak. Szemmel látható, hogy sikerült javítani a színpontosságon, betekintési szögön és a mozgásmegjelenítésen is, így egyelőre biztosnak tűnik, hogy az LCD televíziók sem fognak eltűnni egyhamar.

 

 

 

Mellettük érdemes megemlíteni még két külön utas gyártót: a Hisense az egyedülálló ULED technológiával felvértezett készülékeit vitte el a kiállításra, amelyekben a háttérvilágításért felelős LED-eket 5000 egyedileg vezérelhető csoportba osztották! Ez igen jó hatással van a homogenitásra, a kontrasztarányra, és rendkívül látványosság teszi a nagy dinamikatartományú filmek, videók megjelenítését. A Sharp pedig a saját fejlesztésű és gyártású U2VA paneljei miatt érdekes, hiszen ők teljesen saját erőből próbálnak boldogulni. A tévéik pedig egészen életképesnek tűntek, ráadásul ez a technológia is lehetővé teszi a 8K felbontású megjelenítők előállítását.

 

 

8K, 8K, 8K

 

És ezzel el is jutottunk a komplett IFA kiállítás talán legnagyobb sztárjaihoz. Idén ugyanis a 8K, azaz 7680 x 4320 képpont megjelenítésére képes modellek jelentették az egyik legnagyobb újdonságot, ezek körül volt a legnagyobb felhajtás. Teljes joggal, hiszen az óriási, extrém mértékű felbontás tényleg elképesztő lehetőségeket tartogat, és biztos, hogy ez lesz a jövő útja.

A Sharp már korábban a boltokba küldött egy saját fejlesztésű panellel ellátott 8K televíziót, és a kiállításra a japán cég már a második generációs modelljeit hozta el. Ezen kívül bemutattak egy 8K kamerát is, amivel azt demonstrálták, hogy a 8K tartalomgyártásra is képesek. Ez pedig igen fontos tényező, hiszen jelenleg ez az egész extrém nagy felbontás egyik legnagyobb rákfenéje, azaz, hogy nincs elegendő ilyen típusú film vagy videó.

Ezen segíthet valamelyest az úgynevezett felskálázás, azaz amikor a televízió képfeldolgozó processzora képes magától feljavítani az alacsonyabb részletességű anyagokat.

 

 

 

A Samsung nagyon komolyan épít erre a módszerre, és be is mutatta fejlesztéseinek eredményét, a 8K AI névre hallgató eljárást, illetve természetesen a saját 8K televízióját a kiállításon. A Q900R névre hallgató, QLED LCD modellnél remekül működött az említett technológia, és maga a televízió is pazar képminőséget produkált. A Samsung egy füst alatt azt is bejelentette, hogy hamarosan a boltokba is kerül ez a készülék 65, 75 és 82 inches képátlójú változatban. Mellettük még 8K QLED tévével állt elő a világ harmadik legnagyobb tv gyártója, a kínai TCL, de az ő termékük képminősége jóval elmaradt attól, amit a Samsung Q900R produkált.

Viszont az LG komolyan odatette magát, hiszen a cég az IFA-n kiállította a világ első 8K OLED megjelenítőjét! A 88 hüvelykes kijelző már maximálisan működőképes, és ha minden jól megy, akkor a közeljövőben meg is kezdik a gyártását. A kép minősége pedig valami elképesztő! A felbontás ugyebár óriási, a fekete hibátlan, a kontraszt elképesztő, a betekintési szög elképesztően nagy és a mozgásmegjelenítéssel sincsen gond. Egy szó, mint száz, az LG nyilvánvalóvá tette mindenki előtt, hogy felkészült a 8K térhódítására!

 

 

Micro LED

 

A közelmúltban bukkant fel egy új képalkotási eljárás, a Micro LED, amelynél a pixelek mindegyike mögött egy-egy egyedileg vezérelhető LED kap helyet. Ez nagyon ígéretes megoldás, hiszen hatalmas kontrasztarány, óriási fényerő és kiváló képminőség érhető el a segítségével. Viszont eddig problémát okozott, hogy a fénykibocsátó diódák méretét egyszerűen nem tudták kellően lecsökkenteni. A közelmúltban viszont a Sony, a Samsung és az LG is figyelemreméltó eredményeket ért el e téren. Ennek köszönhetően pedig e két utóbbi cég az IFA kiállításra már el is vitte saját Micro LED vagy más néven valódi LED kijelzőjét. Mindkét 4K felbontású termék hatalmas, 146 illetve 175 inches képátlóval bír, tehát egy átlagos méretű lakásba még nem férnek be. Így egyelőre a cél velük az, hogy megmutassák a módszerben rejlő erőt, és erre kiválóan alkalmasak. Az általuk produkált kép minősége ugyanis lélegzetelállító! A tónusok rendkívül élénkek, életteltek és nagyon valósághűek, akadozásnak, szaggatásnak pedig semmi nyomát nem tapasztaltunk. Nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben tehát komolyan számolni kell a Micro LED képalkotási eljárással, amely idővel az OLED és a LED LCD komoly vetélytársa lehet.

 

 

Audio termékek

 

Sajnos egyre inkább megfigyelhető trend, hogy az audio termékek valamelyest szerepe csökken a vásáron. Ez egyébként teljesen logikus, hiszen hatalmas csarnokokban kerül megrendezésre az esemény, ezek pedig egyszerűen nem igazán alkalmasak arra, hogy bennük megmutassák a hangeszközökben rejlő erőt. Az mindenesetre kiderült, hogy hagyományos, több komponensből álló házimozi rendszerek visszaszorulása tovább tart. Alig találkoztunk már az óriási eseményen ilyen jellegű termékekkel, és a nagy gyártók kínálatából pedig teljesen eltűntek ezek a készülékek.

A hangprojektorok sikerszériája viszont folytatódik: Rengeteg nagy cégnél állítottak ki soundbarokat, amelyek között megtalálhatóak az olcsó, kis teljesítményű, alap darabok épp úgy, mint sokoldalú, nagy méretű, dizájnos, bitang hangerejű, és sok extra szolgáltatást kínáló berendezések. Ezek között egyre több az objektumalapú hangszabványok, tehát a Dolby Atmos vagy a DTS:x megszólaltatását támogató berendezés. Az persze már más kérdés, hogy ezek sosem fogják azt a minőséget visszaadni, amire egy "rendes" plafonra lógatott hangfalakkal dolgozó Atmos rendszer képes, viszont azoknál jóval kevesebb helyet is foglalnak.

 

 

Szintén nagyon megy a kisméretű, Bluetooth technológiát is támogató, és sokszor multi room kompatibilis hangszórók szekere. Ezekből egészen döbbenetes mennyiségű eszközzel lehetett találkozni az IFA kiállításon. A satnya, tragikus hangminőségű eszközök mellett pedig kifejezetten értékes, pazarul szóló és remek dizájnnal bíró termékekkel is találkozhatott a nagyérdemű közönség. Fejhallgatóból viszonylag sokat kiállítottak a rendezvényen. Meg lehetett hallgatni, hogy mire képesek a Technics, a Panasonic, a Philips, az AKG, az Audio-Technica, a Sony vagy épp a Sennheiser újdonságai, hogy csak néhány példát említsünk. Az világosan látszik, hallatszik, hogy a hangminőséget tekintve (megfelelő lejátszóeszközök, és forrás állományok esetén) már sok előrelépésre nincs lehetőség. Gyakorlatilag megközelítettük a tökéletest, így ezek a cégek a kényelmi funkciókban és extra szolgáltatások terén próbálnak újat mutatni. Ilyenek például a fejlett zajszűrő rendszerek, amelyek kizárnak minden külső hangot, illetve azok az algoritmusok, amelyek egy külső mikrofon használatával képesek a környezeti zajokat bevezetni a fülbe. Ennek az úgynevezett Ambient módnak akkor lehet értelme, ha valaki nem szeretné magát teljesen izolálni a külvilágtól. Fontos kiemelni, hogy egyre inkább elterjedőben van a Bleutooth vezeték nélküli technológia ebben a termékcsaládban is, úgy, hogy már a fejlettebb, legfrissebb verzió használata is támogatott. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag hallható minőségromlás nélkül lehet eljuttatni az audio tartalmakat a kompatibilis eszközökről a fejhallgatókra, ami igen kényelmes lehet.

 

 

 

Médialejátszók

 

Az asztali médialejátszók szegmensében hatalmas újdonságokról nem lehet beszámolni, ami azt jelenti, hogy a komplett szegmens stagnál. Nincsenek új fizikai formátumok, a gyártók inkább a már meglévő megoldásaikat próbálják még tökéletesebbre csiszolni. Több cég, így például a Sony és a Panasonic is előállt olyan UHD Blu-ray lemezek olvasására képes eszközzel, ami nem mellesleg nagyon jó minőségű, high end audio lejátszóként is funkcionál. A hordozható médialejátszók csoportjában sem történtek forradalmi változások. Az Astell&Kern, a Pioneer, az Oppo, a Cowon és a hozzájuk hasonló gyártók nagyon komoly, radikális innovációs fejlesztésekkel nem tudtak vagy akartak előállni. Voltak természetesen új készülékek, amelyekben javítottak valamelyest a DAC egységen, a kijelzőn, és növelték a memória méretét is. Tehát az evolúció itt sem állt meg, és várhatóan a jövőben is számíthatunk újabb és újabb készülékekre, amelyek minden korábbinál kényelmesebben kezelhetők, több dal eltárolására képesek, és jobban is szólnak.

 

 

Projektorok és a VR

 

A vetítők frontján is zajlanak az események! Egyre inkább elterjedőben vannak a lézeres fényforrást használó modellek, ami a korábbi halogénlámpás vagy LED-es megoldásokhoz képest nagyobb fényerőt produkálnak kisebb energiafogyasztás mellett. Az üzleti éra mellett számos ilyen lézeres vetítő bukkant fel a közelmúltban, a házimozi szegmensben is. Minden jel arra mutat, hogy ez a trend az elkövetkező időszakban is folytatódni fog. Mint ahogyan a 4K felbontás megjelenítésére képes projektorok elterjedése, ugyanis egyre több ilyen termékkel találkoztunk ugyanis az IFA 2018 kiállításon. Ezek között akadtak, amelyek képesek a valós Ultra High Definition felbontás megjelenítésére, mások pedig a pixeleltolás segítségével teremtik meg a magasabb részletesség illúzióját. A projektorok között egyre több az olyan eszköz, amely egyfajta multimédiás szórakoztató központként is funkcionál. Ezek a masinák rendelkeznek saját, előzetesen telepített médialejátszó alkalmazással, integrált hangrendszerrel, WiFi-vel, és képesek az otthoni hálózatra vagy az internetre csatlakozni. Mindez pedig nagyon kényelmes és nagyon felhasználóbarát, és a jó képminőség ezek a tulajdonságok azok, amelyek segíthetnek a vetítőknek életben maradni és sikereket elérni az egyre gyilkosabbá váló versenyben.

 

 

 

A projektorokhoz nagyon hasonlítanak a virtuális valóság szemüvegek abból a szempontból, hogy a professzionális üzleti felhasználók mellett itt is nagyon komoly fontosságot tulajdonítanak a gyártók az otthoni felhasználóknak is. A 2018-as IFA kiállításon is jó pár olyan fejre tehető speciális sisakot mutattak be, amely kiválóan alkalmas filmezésre. A VR szemüvegek nagyon komoly átalakuláson mentek át a közelmúltban. Nőt ugyanis a felbontás és a látószög, mindezt pedig azt eredményezi, hogy a képminőség sokat javult. Így ma már ott tartunk, hogy egy ilyen virtuális valóság sisak már reális opcióként merülhet fel valaki számára, aki megjelenítő eszközt kíván vásárolni.

 

 

 

Jövőre ugyanitt?

 

Igen! Az IFA 2018 kiállítás bebizonyította, hogy a technológiai, és azon belül is a szórakoztatóelektronikai univerzumban a fejlődés nem állt meg. A piaci résztvevők a korábbihoz hasonló intenzitással dolgoznak az innovációs újdonságokon, aminek eredményeképpen szemmel látható a termékek és technológiák evolúciója. Ennek köszönhetően az IFA még mindig egy érdekes, fontos és megkerülhetetlen kiállítás. Azaz nem is lehet kérdés, hogy 2019-ben is kilátogatunk majd az eseményre, és mindenkit erre buzdítunk.

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció